Najnovije

(MAPA) Ukrajina snažno krenula u napad na prvu liniju: Ratno ubrzanje ili poslednji trzaj pred kraj

Trenutno se vode borbe za probijanje prve linije ruske odbrane na jugu, izjavio je zamenik komandanta Operativno-strateške grupe Tavrija Oružanih snaga Ukrajine Sergej Kuzmin.

Kuzmin je pojasnio da su ukrajinske odbrambene snage napredovale u pravcu Melitopolja u rejonu sela Rabotino. Takođe, zabeležen je napredak i u pravcu Berđanska.

Istovremeno, on je istakao da se na ovom delu fronta nalazi veliki broj minskih polja i utvrđenja koje su postavile ruske snage.

Kuzmin je takođe primetio da se menja kvalitet i kvantitet ruske grupacije na jugu Ukrajine. Prema njegovim rečima, tamo je sve više obučenih Rusa. Ruske trupe će koristiti rezerve druge linije odbrane, uključujući Marince, padobrance i specijalne snage kako bi zaustavili napred Kijeva.

Pravac ka Melitopolju i Berđansku je od ključnih strateških vrednosti za krajinske snage, jer bi eventualnom kontrolom ova dva grada mogli da preseku ruski kopneni koridor do Krima.

Takođe, informaciju o pokušaju proboja prve linije odbrane Rusije na jugu potvrdila je pres-sekretar Odbrambenih snaga Juga Natalija Gumenjuk u za „Junajted njuz”.

Ona je napomenula da se trenutno vode teške borbe. Prema njenim rečima, ukrajinska vojska u budućnosti treba da se učvrsti na ovim prostorima i obezbedi jedinice koje su napravile prodor.

Vredi napomenuti da ukrajinska kontraofanziva, pokrenuta 4. juna, nije donela rezultate koje su očekivali Kijev i njegovi saveznici. Prema rečima ruskog predsednika Vladimira Putina, zapadni mentori su „očigledno razočarani” tokom ove operacije.

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je da ukrajinski gubici od početka kontraofanziva iznose 43.000 ljudi.

HAOS NA DNJEPRU: Ukrajinci pucaju i beže na čamce - tvrde da su uništili rusko komandno mesto (VIDEO)

Izvor: Informer.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA