Najnovije

UKRAJINCI SVIM SNAGAMA NA TERITORIJU RUSIJE: Ruska armija odbija napade za sada

Države članice NATO podržavaju varvarske postupke kijevskog režima, nastavljaju sa slanjem oružja, obukom vojske, kao i sa pružanjem obaveštajnih podataka za udare raketama i dronovima, kazao je predstavnik ruskog MSP tokom brifinga

Ruska vojska nastavlja da odbija napade ukrajinskih trupa i da oslobađa nove teritorije od neonacističkog terora, rekao je zamenik direktora Odeljenja za informisanje i štampu Ministarstva spoljnih poslova Rusije Aleksej Zajcev na nedeljnom brifingu.

Istovremeno, zapadne zemlje zatvaraju oči na gubitke koje trpi ukrajinska vojska, i zahtevaju od kijevskog režima besmislenu i pogubnu kontraofanzivu, dodao je.

Nesposoban da demonstrira rezultate "svojim zapadnim gospodarima" na bojnom polju, neonacistički kijevski režim i dalje pribegava terorističkim metodama protiv naroda Rusije, gađajući civilne ciljeve, čak i one koji su daleko od linije fronta, naglasio je.

Podsetio je na napad na luku Novorosijsk, na gađanje mostova koji spajaju Krim i Herosnsku oblast, napad na civilne ciljeve u Moskvi i Podmoskovlju i dodao da, srećom, terorističke akcije Kijeva nisu dovele do ekološke katastrofe velikih razmera.

"Svi ovi napadi nisu imali vojnog značaja i bili su čisto terorističke prirode", objasnio je.

Države članice NATO podržavaju varvarske postupke kijevskog režima, nastavljaju sa slanjem oružja, obukom vojske, kao i sa pružanjem obaveštajnih podataka za udare raketama i dronovima koji su usmereni na protiv čisto civilnih ciljeva, naglasio je.

Osvrnuo se na informacije koje su podelili poljski mediji o povećanom nivou radijacije u zapadnim regionima Ukrajine i istočnim pokrajinama Poljske, koje se, prema njihovim rečima, dogodilo nakon što je ruska vojska uništila skladište zapadne municije poslate Ukrajini u Hmelnickom.

"Tamo su se, kako navode, nalazile granate sa osiromašenim uranijumom, koje je London isporučio Kijevu", dodao je.

Očigledno je da su zapadni sponzori spremni na sve da ostvare svoje ciljeve, dodao je i objasnio da Zapad ne zanima kakvu opasnost po život i zdravlje stanovnika zemlje predstavlja isporučeno oružje, čak i ako će zbog toga neki deo Ukrajine ili Poljske da bude ugrožen.

"U ovom kontekstu je značajno što su poljske vlasti zatražile milijardu evra od Evropske komisije za stvaranje infrastrukture za izvoz ukrajinskog žita. Moguće je da je tako impozantna količina tražena, između ostalog, i za potrebe rekultivacije kontaminiranog zemljišta", kazao je.

Zapadne zemlje nisu zainteresovane za vraćanje mira u Ukrajini, nastavljaju da pozivaju na "formulu mira" ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog koja nema nikakve veze sa mirom, to je "nepovezana kompilacija ultimativnih zahteva za Rusiju", kazao je Zajcev.

Partneri Rusije, zemlje Globalnog juga to vrlo dobro razumeju, a to su i pokazale na prošlonedeljnim konsultacijama o ukrajinskoj krizi u Saudijskoj Arabiji na inicijativu kijevskog režima i zemalja Grupe sedam, dodao je.

Kolektivni zapad želi samo da iskoristi Ukrajince, nikakav drugi odnos prema njima ne pokazuje, kazao je Zajcev i dodao da se to ne odnosi samo na one Ukrajince koji se kao topovsko mesto nalaze na frontu. Mnogi Ukrajinci koji su se preselili u Zapadnu Evropu suočavaju se sa poteškoćama u integraciji u društvo, objasnio je.

"Prema podacima Nirnberškog instituta za proučavanje zapošljavanja, skoro polovina zaposlenih ukrajinskih državljana ne radi u profesijama za koje formalno imaju visoku kvalifikaciju. Prosečne mesečne zarade Ukrajinaca sa punim radnim vremenom su skoro hiljadu evra ispod prosečnih zarada u Nemačkoj", precizirao je.

Osim toga, u Ukrajini cveta trgovina ljudima, do čega je došlo jer zapadni kapital zloupotrebljava zemlju u sopstvenu korist, dodao je.

"Poslednjih godina zemlja je postala jedan od svetskih lidera u nelegalnoj transplantaciji organa, a novi liberalni zakoni u zemlji kriminalcima olakšavaju posao. Nema sumnje da neviđeni nivo korupcije i bezakonja u Ukrajini pogoduje ovakvim zločinima", naglasio je.

Situacija u Nigeru
Rusija smatra da je izuzetno važno da se spreči dalja eskalacija u Nigeru, gde je krajem jula vojska preuzela vlast smenivši predsednika Mohameda Bazuma.

Najbrži način za rešavanje situacije uspostavljanje reda i zakona i organizovanje nacionalnog dijaloga, istakao je Zajcev tokom nedeljnog brifinga Ministarstva.

Prema informacijama kojima raspolaže rusko MSP, situacija u zemlji je uglavnom mirna, državne institucije nastavljaju da rade u normalnom režimu, a pod pokroviteljstvom vojske "Nacionalnog saveta za odbranu otadžbine" počelo je formiranje nove vlade.

Rusija podržava posredničke napore koje preduzima afrička zajednica da pomogne Nigercima da izađu iz trenutne krize, međutim, intervencija trupa Ekonomske zajednice država zapadne Afrike (EKOVAS) u suverenoj državi verovatno neće doprineti ni postizanju trajnog mira u zemlji, niti stabilizaciji situacije u regionu, dodao je.

U ovom kontekstu, istakao je da je očigledna negativna reakcija na ovo pojedinih država koje se graniče sa Nigerom, među kojima su Mali, Burkina Faso, Čad i Alžir. "Nadamo se da će se u okviru daljih diplomatskih napora EKOVAS po pitanju Nigera naći obostrano prihvatljiva rešenja", naglasio je.

SNAŽNA EKSPLOZIJA U MOSKVI - Crni dim i panika stanovništva (VIDEO)

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Šta je to malincizam

Zašto Srbi žele u EU? Oni će vam reći da veruju da će tako bolje da žive, jer će se naći u ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA