Najnovije

VRI U NIGERU: Sukob sve bliže i bliže

 Posrednički napori u Nigeru su u zastoju, nakon što su vođe julskog puča odbile da prime novi diplomatsku misiju, dok susedne zemlje koje ih podržavaju apeluju na Ujedinjene nacije da spreče stranu vojnu intervenciju.

Nigerska hunta uskratila je u utorak ulazak zajedničkoj delegaciji afričkih zemalja i Ujedinjenih nacija, opirući se pritisku da se pregovara uoči samita u četvrtak, na kojem će glavni regionalni blok, Ekonomska zajednica Zapadne Afrike Države (EKOVAS), razgovarati o mogućoj upotrebi sile.

Ovaj potez je razvejao nade u diplomatsko rešenje sukoba koji preti da dodatno destabilizuje zapadnoafrički region Sahela - jedan od najsiromašnijih na svetu koji je već opterećen nizom državnih udara i islamističkom pobunom, ocenjuje Rojters. Susedne države Mali i Burkina Faso, kojima takođe vladaju vojne hunte, obratile su se pismom Savetu bezbednosti UN u kome traže da se spreči bilo kakva oružana akcija protiv Nigera, ocenivši da bi to dovelo do „nepredvidivih” posledica i dovelo do raspada EKOVAS-a. „Prelazne vlade Burkine Faso i Republika Mali apeluje na primarnu odgovornost Saveta bezbednosti... da upotrebi sva sredstva koja su mu na raspolaganju da spreči oružanu akciju protiv jedne suverene države”, navodi se u pismu koje su potpisali šefodi diplomatija obe zemlje.

Oni su dodali da su privrženi nalaženju rešenja kroz diplomatiju i pregovora, ali nisu izneli detalje, dodaje Rojters. Mali i Burkina Faso su ranije obećali da će doći u pomoć odbrani Nigera, ako EKOVAS interveniše, napominjući da bi to smatrali objavom rata i protiv njih. Američki državni sekretar Antoni Blinken je kasno u utorak razgovarao sa svrgnutim predsednikom Nigera Mohamedom Bazumom i naveo da Vašington ulaže stalne napore da se pronađe mirno rešenje krize. „SAD ponavljaju poziv na hitno oslobađanje Bazuma i njegove porodice”, objavio je on na društvenoj mreži X, ranije poznatoj kao Tviter. Bazum se nalazi u svojoj rezidenciji, gde je zatvoren još od 26. jula, kad je izbio puč. Predsednik Nigerije i predsedavajući EKOVAS-a Bola Tinubu uveo je više sankcija prema entitetima i pojedincima uključeni u puč, rekavši da su sve opcije još uvek na stolu. Iz EKOVAS-a su ranije poručili da bi upotreba sile bila poslednje sredstvo, ako pučisti ne odstupe i ne oslobode Bazuma. Ministri odbrane zemalja tog bloka su već dogovorili mogući plan vojne akcije, koje bi šefovi država trebalo da razmotre na svom samitu u Abudži, prestonici Nigerije, prenosi Tanjug.

NAPREDNJACI IZVIŽDANI JAKO: Narodno nezadovoljstvo se širi nikada jače (VIDEO)

Izvor: Politika.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA