Najnovije

VREME JE ZA PROMENE U SRBIJI: U školama odzvonilo papučama, šortsevima i mini-suknjama

Đaci se vraćaju u klupe. Zvoni za početak školske godine. Odzvonilo je letnjem raspustu. A da ne bude dileme da li su učenici krenuli u školu, na plažu ili u večernji izlazak odzvonilo je i – golim stomacima, mini-suknjama, majicama na bretele, bluzicama s povećim dekolteom, prekratkim haljinicama „bez leđa”, šortsevima, bermudama, iscepanom džinsu, papučama, platformama, štiklama, prejakoj šminki...

Tome nije mesto u učionici. Ne insistira se da đaci nose školske uniforme. Ali, škola nije i ne treba da bude ni modna pista. Obrazovanje nije i ne treba da liči na rijaliti program. Učenici na nastavu treba da dolaze pristojno obučeni, ne kao starlete ili navijači, a to važi i za prosvetne radnike i za roditelje đaka. I to nije novina. Odavno je predviđeno pravilima ponašanja i kodeksom odevanja koje ima svaka škola, a mnoge ih jasno ističu: na ulaznim vratima, panou u holu, školskom sajtu, čak ih dele učenicima i roditeljima na početku školske godine.

Međutim, kad je to istakla Trinaesta beogradska gimnazija, kao da je učinila nešto što nikad nijedna nije uradila pre, sudeći po nepreglednom nizu komentara zainteresovane mase onlajn. Debata traje i ne prestaje. Dok se jedni oduševljavaju, drugi se zgražavaju, a treći zabavljaju – prave i dele šaljive ilustracije i karikature na, očito, neodoljivu temu. Rukovodstvo Trinaeste gimnazije zamolilo je učenike da „povedu računa o zabranama koje se odnose na oblačenje”. Na školskom sajtu precizirano je da su zabranjene: kratke pantalone i bermude, trenerke, majice s bretelama, kapuljače, kratke majice koje otkrivaju stomak i helanke.

U slučaju da gimnazijalci dođu u školu nepristojno odeveni, biće opomenuti, a posle dve opomene biće im umanjena ocena iz vladanja, obavešteni su đaci. Slična pravila važe u mnogim školama, na primer prestoničkim gimnazijama Osmoj, Desetoj, Četrnaestoj, Medicinskoj školi „Beograd”, Prvoj ekonomskoj, Školi za negu lepote, kao i u novosadskim gimnazijama „Jovan Jovanović Zmaj” i „Isidora Sekulić”, takođe u Gimnaziji u Ivanjici…

 Kodeks ponašanja oduvek postoji i podrazumeva da se u školu dolazi pristojno odeven, samo su prilike takve da se to sad mora i naglasiti, ali to je poprimilo neke neočekivane dimenzije. Poenta je da deca dolaze pristojno odevena u školu, ništa drugo. Imamo finu, pametnu, ambicioznu, kulturnu decu, koja zbog toga što se previše ležerno oblače deluju kao neka čudna grupa u trenerkama. Oni kažu da im je u tome komotno, ali to ne može biti jedini kriterijum, nisu krenuli na stadion, ni na trening. A ako je jedini kriterijum da se osećamo komforno, sutra će neko da dođe ogrnut peškirom jer ide posle na Adu Ciganliju, neke granice moraju da postoje. Nije dovoljno što su mladi, lepi i pametni. Još ćemo razgovarati s Učeničkim parlamentom i Savetom roditelja, ali za sada je ideja da ko bude dolazio neprimereno obučen, bude dvaput upozoren, a nakon toga da se smanji ocena iz vladanja – kaže za „Politiku” Bojan Vučković, direktor Trinaeste beogradske gimnazije.

Ulogu „modnog policajca” u školama uglavnom dele svi prosvetni radnici, a neki direktori su već bili prinuđeni da i roditelje krajnje nepristojno obučene vrate sa školskog praga.

– Došla je majka u šortsu, nisam htela da razgovaram s njom dok se ne presvuče. I đaci i roditelji i zaposleni moraju da poštuju školu kao instituciju. Ne znam kako roditelje nije sramota da dođu u školu obučeni kao da su krenuli na plažu. Ne može učenica na času da bude oskudno odevena, u garderobi koja više otkriva nego što pokriva. Koji će dečak u toj učionici da prati nastavu? Kako ćemo ostvariti ciljeve obrazovanja i vaspitanja ako dozvolimo da devojčice dolaze u minićima. One vole da izgledaju izazovno, to jeste očekivano u tom uzrastu, ali nije u duhu obrazovanja. Zašto dečaci da ne nose kape i kapuljače, zato što su se u ustanovama kulture i obrazovanja oduvek skidali šeširi – dočarava za naš list Irena Brajević, direktorka Osme beogradske gimnazije.

Onoj mami u šortsu nije mogla da upiše neopravdani izostanak, što u ovoj gimnaziji, kao i u većini škola, sleduje učenicima ukoliko dođu nepristojno obučeni na nastavu, pa ih profesori pošalju kući da se presvuku.

– Ko se ne pridržava pravila, bude udaljen s nastave i poslat kući da se adekvatno obuče, a taj izostanak se evidentira kao neopravdan. U tom slučaju ja, kao direktor, ili moj pomoćnik pozivamo i obaveštavamo roditelje da im objasnimo zašto dete šaljemo kući. Među našim đacima 90 odsto su učenice, i kada dolaze u školu, ne treba da skreću pažnju okoline provokativnim odevanjem, što naročito naglašavamo roditeljima – razjasnio je za „Politiku” Mesud Čustović, direktor Škole za negu lepote.

Đaci škole kojom rukovodi, prilično se pridržavaju pravila lepog ponašanja i odevanja. A ona nalažu da odeća učenika mora da pokriva stomak i ramena i ne sme da bude providna. Ne tolerišu se ni kratke pantalone ni šortsevi. Ne može se dolaziti na časove u majici s bretelama ili neprimerenim dekolteom. Ni ovde mini-suknje nisu dozvoljene, niti obuća s neprimereno visokim štiklama ili platformom, ni papuče ni japanke.

– Nije dozvoljeno nošenje kapa, kapuljača, kačketa i naočara za sunce u školi. Neprikladne su i pocepane farmerice, e to pravilo đaci pokušavaju da izbegnu, ali im nećemo dozvoliti. Ne dozvoljavamo ni helanke, osim ako se preko njih nosi duža majica, tunika, džemper ili haljina. Naročito ističemo i da se ne može dolaziti u školu u odeći s navijačkim obeležjima i uvredljivim natpisima ili slikama – naglašava Čustović.

Apel Ministarstva prosvete

Uvažavajući najbolji interes učenika Osnovne škole „Vladislav Ribnikar”, ali i škola u Mladenovcu i Smederevu koje su pogođene majskim tragedijama, Ministarstvo prosvete apeluje da mediji prvog dana nove školske godine ne fotografišu i ne snimaju đake ovih škola.

– Molimo medije za razumevanje i podršku kako bi se izbegla retraumatizacija učenika koji su svedočili tragičnim događajima. Na ovaj način olakšaćete učenicima ovih škola i dati im prostor za miran početak nove školske godine. Interes dece, kao i njihov psihološki, emotivni, socijalni i fizički razvoj svima treba da budu prioritet i iznad drugih interesa – navodi se u apelu.

ČAČKAJU MEČKU! Poljski vojni helikopter povredio državnu granicu Belorusije

Izvor: Politika.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA