Najnovije

IMUNA NA SANKCIJE: Rusija zaradila milijarde na izvozu

Moskva je prošlog meseca najviše zaradila od izvoza nafte i naftnih derivata od oktobra prošle godine.

Prihodi od izvoza ruske nafte i naftnih derivata povećani su u avgustu ove godine za 11,8 odsto u odnosu na jul, prenosi Međunarodna agencija za energetiku.

Prema podacima ove organizacije, Rusija je prošlog meseca od izvoza ovih proizvoda zaradila 17,1 milijardu američkih dolara, a to je najveći pokazatelj od oktobra prošle godine, kada je zarađeno 17,3 milijarde dolara.

Proizvodnja nafte u Rusiji u avgustu je bila na istom nivou kao i ranije i iznosila je 9,5 miliona barela dnevno, ali agencija upozorava da bi Rusija i Saudijska Arabija mogle da naprave ozbiljne probleme svetskom tržištu ukoliko nastave da se drže odluke o smanjenju proizvodnje nafte. .

Dve zemlje su, podsetimo, početkom ovog meseca odlučile da do kraja ove godine nastave da smanjuju ukupnu, odnosno zajedničku dnevnu proizvodnju nafte za 1,3 miliona barela. Saudijska Arabija je u julu ove godine odlučila da smanji proizvodnju nafte za milion barela dnevno, dok je Rusija odlučila da smanji proizvodnju ovog energenta za 300.000 barela za isti period.

Nakon što su dve zemlje ranije ovog meseca objavile da će smanjiti proizvodnju nafte, cena nafte je porasla iznad 90 dolara po barelu, znatno iznad zapadne granice od 60 dolara.

Bela kuća nije srećna zbog smanjenja proizvodnje nafte, a već je kritikovala kraljevstvo zbog bliskog rada sa Moskvom. Bajdenova administracija želi da drži cene nafte pod kontrolom uoči predsedničkih izbora sledeće godine, gde su inflacija i troškovi goriva glavna pitanja kampanje.

Saudijska Arabija se takođe nedavno pridružila grupi BRIKS koju predvodi Rusija.

150.000 VOJNIKA KREĆE U NAPAD NA KRIM? Ukrajinska vojna obaveštajna služba pustila audio snimak na mreže gde se čuje ruski vojnik

Izvor: RT

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA