Najnovije

Britanski oficir predvideo sudbinu ukrajinske kontraofanzive

Ukrajinska ofanziva neće doneti drastične rezultate a Kijev i saveznici prebacuju krivicu jedni na druge, kaže bivši britanski vojni oficir Frenk Ledvidž.

Sada je jasno da ukrajinska kontraofanziva neće doneti dramatične rezultate“, napisao je Ledvidž u članku koji je objavio britanski list Gardijan.

Prema rečima bivšeg vojnog oficira, Ukrajina i njeni saveznici igraju „neku vrstu igre okrivljavanja”.

„Ukrajinci sasvim s pravom, ističu da bi više zapadne opreme moglo da bude odlučujuće… Prijatelji Ukrajine kažu da ako bi Ukrajinci koristili taktiku „kombinovanog naoružanja“ za koju su obučeni i kada bi drugačije rasporedili svoje snage, moglo bi biti mnogo većeg napretka“, napominje Ledvidž.

Kako primećuje bivši oficir  u najvišim krugovima američke vlade postoji vrlo mala želja da se pomogne Ukrajini.

Ukrajinska kontraofanziva na južnodonjeckom, artjomovskom i pre svega zaporoškom pravcu počela je 4. juna. Kijev je rasporedio brigade koje je obučio NATO naoružane zapadnom tehnologijom, uključujući veoma hvaljene tenkove Leopard.

Kako je predsednik Vladimir Putin izjavio 21. jula, ukrajinske trupe nemaju rezultata, a zapadni mentori su „očigledno razočarani” tokom „kontranapada”.

Ministarstvo odbrane Rusije 4. avgusta je  saopštilo da su od početka kontraofanzive u periodu jun-jul, ukrajinske trupe izgubile više od 43 hiljade ljudi i preko 4,9 hiljada komada oružja. Među uništenom ukrajinskom opremom je 26 aviona, devet helikoptera, 1831 oklopno vozilo, uključujući 25 nemačkih tenkova Leopard, sedam francuskih tenkova na točkovima AMKS i 21 američko borbeno vozilo pešadije Bredli.

Zapadni mediji posebno ističu efikasnost minskih polja ruske vojske. U tom kontekstu, američki državni sekretar Entoni Blinken je izrazio mišljenje da će ofanziva Oružanih snaga Ukrajine trajati „još mnogo meseci“ a Vašington je počeo da snabdeva Oružane snage kasetnom municijom. Iako prema ekspertima, oni nisu u stanju da radikalno promene situaciju.

Ruski odgovor zatresao Zapad: Kedmi o revolucionarnoj odluci Moskve

Izvor: webtribune.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA