Najnovije

Transrodni portparol ukrajinske vojske ponovo preti: Pozvao na ubistvo "marioneta Kremlja"

Amerikanac Sara Ešton-Sirilo poručio da se njegova pretnja smrću odnosila na ruskog novinara Sašu Koca, Mariju Zaharovu i ombudsmana Tatjanu Moskaljkovu

Transrodni portparol ukrajinske vojske, Amerikanac Sara Ešton-Sirilo ponovo je pozvao na ubistvo ruskih novinara navodeći da su "ruski propagandisti" isto što i ratni zločinci i da Kijev planira da "privede pravdi ove zločince" nakon što Ukrajina "pobedi i vrati se granicama iz 1991. godine".

Na svom profilu na mreži Iks (bivši Tviter) portparol je poručio da je RT sugerisao da je njegova objava od 8. septembra, u kojoj je otvoreno pretio ruskim novinarima, "bila neodređena" pa je pojasnio na koga se odnosila.

"Dozvolite mi da jasno ponovim - za marionete Kremlja Sašu Koca (ruski novinar), Mariju Zaharovu i takozvanu šeficu za ljudska prava Tatjanu Moskaljkovu", poručio je transrodni portparol.

U objavljenom video snimku Ešton-Sirilo je zapretio da se oni koji rade za predsednika Vladimira Putina i njegovu propagandu neće izvući nakon sukoba u Ukrajini, jer ne mogu da se sakriju iza nekakvih titula i zvanja, pošto Kijev zna za njih.

Poslednji komentar portparola ukrajinske vojske usledio je nakon jučerašnjeg komentara Margarite Simonjan, glavne urednice RT-a i medijske grupe "Rasija sevodnja".

Simonjan je, u objavi na Telegramu, podsetila na, blago rečeno, neprimerene izjave portparola ukrajinske vojske, koji je 8. septembra pretio smrću javnim ličnostima Rusije.

"Sledeće nedelje zubi ruskih đavola škripiće još jače, a njihova usta ispuniće pena u nekontrolisanom bezumlju, kada svet vidi kako omiljeni propagandista Kremlja plaća za svoje zločine", rekao je tada ovaj transrodni portparol.

On je zapretio i da će to biti "samo početak", jer će svi "ruski vojni zločinci i oni koji se bave propagandom" u interesu Kremlja biti uhvaćeni, te da će nad njima biti izvršena pravda "uz veru u Boga".

Nakon ove objave, oglasila se i portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, kao i niz drugih medijskih ličnosti.

Margarita Simonjan je ukazala da sporni video nije fejk, što su neki pomislili u neverici, jer nisu mogli da veruju da se takve izjave mogu izreći javno, a da ne dođe do sveopšte međunarodne osude.

Simonjan je istakla da ta objava još stoji na zvaničnom profilu ukrajinskog portparola, i da "ako to nije pretnja smrću ruskim novinarima", onda ona ne zna šta jeste.

Nakon ovakvih izjava Sare Ešton-Sirilo, Istražni komitet Ruske Federacije pokrenuo je krivični postupak protiv njega.

Podsetimo, od kako je počela Specijalna vojna operacija intenzivirani su napadi na ruske novinare i ljude bliske Kremlju. Ubijena je i ćerka poznatog političkog filozofa i pisca Aleksandra Dugina, Darja, i još neki novinari, a smrti je za dlaku pobegao i poznati pisac Zahar Prilepin.

Osuda šire javnosti na sve ovo nije bila dovoljno glasna, te se pretnje, očigledno, nastavljaju.

Ipak, pretnje ne idu na račun samo istaknutih ličnosti iz javnog života Rusije, već se one upućuju i svim Rusima.

Ministar spoljnih poslova RF Sergej Lavrov danas je podsetio na neke od njih.

Bivši ambasador Ukrajine u Kazahstanu izjavio je da je sada potrebno ubiti što više Rusa, kako to ne bi morala kasnije da rade njihova deca. Savetnik predsednika Zelenskog Mihail Podoljak smatra da narod koji živi u Harkovskoj, Luganskoj i Donjeckoj oblasti treba da zaboravi na reč "Rusi", kao i da Ukrajinci mrze građane Rusije, koje će uvek goniti, pravno i fizički.

Plan je, kako je Podoljak dodao, i da se ide napred i da se pritom ubije maksimalan broj Rusa.

"Sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine Aleksej Danilov kaže da Rusija treba da nestane sa mape sveta, da čitava Moskva treba da izgori, te da je razgovoru sa Moskvom najbolji instrument za pregovaranje oružje u rukama. A ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba rekao je u martu prošle godine da bi likvidacija predsednika Rusije bila dovoljna mera koja bi dovela do kraja rata u Ukrajini", podsetio je Lavrov.

SPREMA SE VELIKA RUSKA OFANZIVA: Još 300.000 vojnika ulazi na front

Izvor: Rt.rs

 

 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA