Najnovije

POTPUNO LUDILO STIŽE IZ POLJSKE: Izdato preko 250.000 viza, previše spornih

Poljski mediji navode da je od 2021. godine izdato oko 250.000 viza, svaka za hiljade, pa čak i desetine hiljada evra, dok premijer Morjavecki kaže da se radi o stotinama spornih viza

Mesec dana pre ključnih opštih izbora, poljska vladajuća nacionalistička stranka Pravo i pravda pokušava da obuzda skandal oko navodne prodaje poljskih viza u kojem su neki zvaničnici otpušteni, a drugi uhapšeni i optuženi zbog sumnje da su primali mito u zamenu za izdavanje poljskih viza.

Poljska vlada se ponosi svojim strogim migracionim propisima, ali sada su u srcu skandala tvrdnje da su njeni radnici u konzulatima širom sveta, posebno u Africi i Aziji, davali poljske vize i pristup Evropskoj uniji za novac, piše "Politiko".

Poljski mediji navode da je od 2021. godine izdato oko 250.000 viza, svaka za hiljade, pa čak i desetine hiljada evra.

Prema nekim izveštajima, migranti su koristili poljske vize za više ulazaka da bi putovali u Meksiko, a zatim ušli u Sjedinjene Države. Opozicioni lider Donald Tusk ocenio je ove događaje kao "najveći skandal 21. veka u Poljskoj", navodi briselski portal.

Poljsko Ministarstvo spoljnih poslova u petak je raskinulo sve svoje ugovore sa spoljnim kompanijama za pomoć u obradi viza, otpustilo šefa pravnog odeljenja i odeljenja za usklađenost Jakuba Osajdu i obećalo da će izvršiti vanrednu reviziju konzularnog odeljenja u Varšavi i poljskim konzulatima širom sveta.

U saopštenju ministarstva pokušavaju da krivicu prebace na opozicionog političara Radoslava Sikorskog, koji je obavljao funkciju ministra spoljnih poslova 2014. godine, ističe se u tekstu.

Zamenik ministra inostranih poslova zadužen za konzularne poslove, Pjotr Vavržik, neočekivano je smenjen 31. avgusta, a nije više ni poslanički kandidat za Pravo i pravdu. Kako se navodi, hospitalizovan je u četvrtak uveče. On nije optužen.

Poljske vlasti saopštile su da je sedam osoba optuženo, a tri su uhapšene zbog skandala.

Nakon Vavržikovog otpuštanja, list "Gazeta Viborša" izvestio je da se istraga fokusirala na sistem u kome su građani koji nisu iz EU navodno plaćali do 5.000 dolara za poljsku vizu.

Vize za više ulazaka su takođe odobravane Indijcima koji su ih koristili da putuju u Meksiko želeći da pređu u SAD. Neki od podnosilaca zahteva za vizu su se predstavljali kao bolivudska filmska ekipa, izvestio je novinski sajt "Onet".

Navodi o prodaji viza su veliki problem za vladu koja je deo svoje predizborne kampanje izgradila na "čvrstoj politici" prema migrantima, zalažući se za izgradnju zida duž granice sa Belorusijom kako bi sprečila da ljudi ilegalno pređu u Poljsku.

Vladajuća stranka Pravo i pravda, takođe, održava referendum istog dana kada su i izbori na kojima jedno od pitanja kritikuje migrantsku politiku EU.

Vlada insistira da ima problem pod kontrolom.

"Ne postoji problem ilegalnih imigranata u Poljskoj", rekao je premijer Mateuš Morjavecki okrivljujući opozicionog lidera Donalda Tuska da pokušava da stvori "alternativnu lažnu realnost" i da politizuje problem u Ministarstvu spoljnih poslova .

"Nepravilnosti u vezi sa nekoliko stotina viza, ponavljam, nekoliko stotina viza, identifikovali smo kao deo naših inspekcijskih procedura. Poljske službe su preduzele odgovarajuće mere i identifikovani su oni za koje se sumnja da su prekršili zakon", rekao je premijer.

Tusk je nedavno postavio pitanja vladinim zvaničnicima da pojasne koliko dugo su znali za sve ovo, koje su razmere i da li je neko od njihovih saradnika imao materijalnu korist od toga.

PENTAGON NAJAVLJUJE TREĆI SVETSKI RAT? Ovo je signal koji govori mnogo više od hiljadu reči

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA