Najnovije

OPASNE FREKVENCIJE: NATO vežbe maska za napad na Rusiju!?

U pozadini vojnih vežbi NATO alijanse, moguće diverzije, piše Sputnjik.

Dvonedeljne NATO vežbe „Severna obala 2023“ („Northern Coast 2023“), koje će trajati do 23. septembra u Baltičkom moru, održavaju se pod komandom Ratne mornarice Nemačke. Kako se navodi, cilj im je uvežbavanje „realnih scenarija za zaštitu severnih krila Alijanse“.

U manevrima učestvuje oko 30 brodova, podmornica, 15 aviona i 3.200 vojnika iz 14 zemalja: SAD, Belgije, Kanade, Danske, Estonije, Finske, Francuske, Nemačke, Letonije, Litvanije, Holandije, Norveške, Poljske i Švedske koja je pozvana u NATO.

Da se antiruska orijentacija manevara više ne skriva svedoče i reči komandanta nemačke mornarice viceadmirala Jana Kristijana Kaka, koji je uoči vežbi poručio da će tim manevrima Nemačka zajedno sa svojim partnerima iz Alijanse poslati Rusiji „jasan signal da bude budna".

„Imamo dva ključna mora - Baltičko i Crno more. Sada se u Crnom moru ne održavaju vežbe NATO-a, ali tamo aktivno patroliraju američki dronovi i avioni dalekog dometa za osmatranje, avioni sa radarima. To su oči NATO-a koje nadgledaju naše pogranične teritorije, testiraju našu protivvazdušnu i protivraketnu odbranu, lociraju naše vojne baze, naša utvrđena područja. Sve to ide u prilog našem protivniku u ukrajinskom sukobu, jer oni te podatke otvoreno predaju i prenose Ukrajini“, kaže Mihajlov.

Prema njegovim rečima, Baltik je takođe u fokusu NATO-a, gde redovno održavaju manevre i pre svega pomorske vežbe.

„Pod maskom takvih manevara mogu da se izvode i diverzantske akcije, a podsetiću da je eksploziv na gasovodu ‘Severni tok’, kako je saopšteno, mogao da bude postavljen pod okriljem NATO manevara koji su se održavali u blizini i moguće je da su te vežbe odvlačile pažnju naših obaveštajnih službi. Mislim da takvi manevri uvek imaju duplo dno“, dodao je Mihajlov.

U svakom slučaju, vežbe su usmerene protiv Rusije i imaju za cilj jačanje pozicija SAD i NATO u baltičkim državama. Ne isključuje se i da NATO vežbe u Baltičkom moru imaju za cilj da demonstriraju spremnost zemalja bloka da napadnu južnu obalu Baltičkog mora, gde se nalaze Kalinjingradska oblast i Finski zaliv, na čijoj je obali Sankt Peterburg, navodi Sputnjik.

Ruski vojni eksperti podvlače da ruska Baltička flota, koja je bazirana u Kalinjingradskoj oblasti i u Kronštatu kraj Sankt Peterburga neće dozvoliti da se bilo kakvi negativni scenariji po Rusiju sprovedu u delo, kao što i Crnomorska flota čuva akvatoriju Crnog mora i jug Rusije.

Pročitajte OVDE šta je Hil rekao o Rusiji 

Izvor: Pravda / Sputnjik 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA