Najnovije

LUDILO OKO VULINA: Evo šta američka ambasada kaže!

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Beogradu navela je danas da "nije lično" pozvala direktora Bezbednosno-informativne agencije (BIA) Aleksandra Vulina da prisustvuje obeležavanju misije "Halijard".

Vulin se od jula nalazi pod sankcijama SAD zbog navodne korupcije i umešanosti u trgovinu drogom i zbog veza sa Rusijom.

Na društvenim mrežama se 16. septembra pojavila fotografija na kojoj Vulin prisustvuje događaju povodom godišnjice misije "Halijard" u Drugom svetskom ratu, čiji je cilj bio spasavanje pilota iz oborenih savezničkih aviona koji su u leto 1944. godine bili rasuti po planinama Srbije.

U pisanom odgovoru na upit Radija Slobodna Evropa (RSE) u Ambasadi SAD su naveli da je reč o otvorenom događaju koji organizuje Fondacija "Halijard".

Ambasador SAD u Beogradu Kristofer Hil, kako su naveli, na događaju je govorio "kako svi treba da crpimo inspiraciju iz misije 'Halijard' i da se zajedno suprotstavimo silama terora i agresije, koje su vratile užase rata na evropski kontinent", piše Radio slobodna Evropa.

"Tu poruku podrške miru u Evropi mogli su da čuju svi prisutni – pa i gospodin Vulin, čak i ako ga Ambasada SAD u Beogradu nije lično pozvala da prisustvuje", naveli su u Ambasadi.

U odgovoru su podsetili da je obeležavanje misije "Halijard" događaj koji svake godine "okuplja Amerikance i Srbe kako bi obeležili neverovatan čin herojstva" iz doba kada su naši narodi bili saveznici u borbi za oslobađanje sveta od fašističkog terora.

Vulin je najviši zvaničnik Srbije koji je stavljen na listu američkih sankcija od kako je Srpska napredna stranka (SNS) došla na vlast 2012. godine.

SAD ga smatraju odgovornim "koruptivna i destabilizujuća dela koja su takođe omogućila ruske maligne aktivnosti u regionu".

O sankcijama SAD Vulin se takođe nije oglašavao u javnosti. NJegova stranka Pokret socijalista, koja je deo vladajuće koalicije sa Srpskom naprednom strankom, osudila je sankcije i iznela niz optužbi na račun SAD.

Pročitajte OVDE o udaru Suhoja kod Krasnog Limana

Izvor: Pravda 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Šta je to malincizam

Zašto Srbi žele u EU? Oni će vam reći da veruju da će tako bolje da žive, jer će se naći u ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA