Najnovije

U ITALIJI POBESNELI ZBOG: Priče o Kosovu i Metohiji

Na skupu KazaPaunda u Italiji desničari iz Srbije pričali o Kosovu i Metohiji, što je izuzetno zasmetalo američkom Radiju Slobodna Evropa.
Italija (Foto: Piksabej)

Italija (Foto: Piksabej)

Grupa desničara iz Srbije, uključujući Marka Gajinovića iz beogradskog Kluba 451, gostovala je nedavno na godišnjem festivalu italijanske ultradesničarske organizacije "KazaPaund".

Američki Radio Slobodna Evropa u svom izveštaju o tom skupu konstatuje da pripadnici italijanske krajnje desnice već godinama održavaju dobre odnose sa grupama iz Srbije sa kojima dele slične vrednosti, ali ima problem sa debatama koje su organizovane u gradu Grosetu u centralnoj Italiji na kojima su Srbi i Italijani "plasirali njihove teze o Kosovu".

RSE je tako pronašao izvesnog Đorđa Frušonea sa Italijanskog instituta za međunarodnu politiku koji je rekao da većina italijanskih ultrasedničara ne zna da nađe Kosovo i Metohiju na karti Evrope, ali da se "zastupanje teze o 'srpskom Kosovu' smatra antizapadnom pozicijom koja povezuje ove grupe".

Prema njegovim rečima, za italijanske desničare KiM je mesto "odbrane hrišćanstva od islama i terorista".

Naročit trn u oku RSE je bila debata "Kosovo: Rana u srcu Evrope" i izjava Gajinovića da KiM "vekovima pripada Srbima" a da su Srbi decenijama nasilno potiskivani sa tog područja. Za američki medij, "mit" je da je KiM ikada bilo srpsko.

"Od jedne sasvim srpske zemlje gde su svaki kamen temeljac klesali srpski klesari, gde su svaki manastir čuvali naši heroji, Kosovo je postalo skoro strana zemlja", rekao je Gajinović.

Ono što je naročito "nažuljalo" autora teksta na RSE je što Gajinović nije pomenuo da je KiM "vekovima imalo etnički raznovrsno stanovništvo, te da su se Sloveni doselili na to područje u 9. ili 10. veku, kao i da su Albanci vekovima prisutni na Kosovu".

Isto tako, u tekstu o skupu u Italiji, gde je na čelu desničarska vlada Đorđe Meloni, RSE insistira na "masovnim ratnim zločinima" koje su Srbi, navodno, počinili na Kosovu i Metohiji 1990-ih, a da ni slovca ne posvećuje albanskim zločinima ili progonu Srba. 

Među govornicima na debati bio je i Frančesko Klun, aktivista "KazaPaunda", koji je, između ostalog, rekao da "pravo na samoopredeljenje na Kosovu sasvim sigurno nemaju Albanci, već srpski narod, jer mu ta zemlja pripada milenijumima", što je izazvalo zgražavanje RSE koji "podseća" da je tzv. "Kosovo" nezavisna država, ignorišući činjenicu da ga ne priznaje više od 100 zemalja sveta, uključujući Srbiju.

Pročitajte OVDE šta Sijarto kaže o EU i Kosmetu 

Izvor: RT

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA