Najnovije

BABURINU ZABRANJEN ULAZ U SARAJEVO: ''Nikad nećemo zaboraviti da su životi ruskih dobrovoljaca utkani u temelje Istočnog Sarajeva''

Predsednik Međunarodne slovenske akademije nauka, obrazovanja, kulture i umetnosti Sergej Baburin prihvatio je poziv iz Sarajeva da dođe u taj grad i da, u svojstvu predavača, učestvuje na četvrtom Evroazijskom seminaru o rimskom pravu, zakazanom za 14. i 15. septembar.

Sergej Baburin (Foto: Jutjub)

Međutim, dan uoči početka te međunarodne konferencije njegovo učešće proglašeno je nepoželjnim i otkazano. To mu je saopštio organizator seminara (Pravni fakultetu Sarajevu) u trenutku dok je on, zajedno s delegacijom Ruske Federacije koju je predvodio, bio u poseti Istočnom Sarajevu.

U razgovoru za Radio-televiziju Republike Srpske (RTRS) Baburin je potvrdio da je obavešten da je „njegovo učešće na seminaru otkazano”, napomenuvši da ne zna ništa detaljnije o tome.

„Ali ja sam zahvalan onima koji su me pozvali da posetim Istočno Sarajevo i Republiku Srpsku. Nisam bio ovde pet godina”, rekao je.

Radio Slobodna Evropa (RSE) objavio je da je gostoprimstvo Baburinu otkazano tek nakon što je Benjamina Karić, gradonačelnica Sarajeva (pokrovitelj seminara), izjavila da „neće podržati” njegovo gostovanje. Pre njenog oglašavanja s Pravnog fakulteta su, kako navodi RSE, potvrdili informaciju o gostovanju Baburina, uz predočavanje programa iz kojeg se jasno vidi da je on jedan od predavača.

Vest da su se na sarajevskom Pravnom fakultetu predomislili i Baburina proglasili „nepoželjnim gostom”, objavili su svi sarajevski mediji, predstavljajući ga kao „ruskog nacionalistu koji negira činjenice o ratu u BiH i veliča Milorada Dodika i Vladimira Putina”.

Nakon što je i zvanično potvrđeno da je „otkazano ranije najavljeno predavanje Sergeja Baburina”, gradonačelnica Sarajeva ponovo se oglasila. Na svom službenom fejsbuk nalogu objavila je da „ovaj ruski nacionalista koji negira genocid i opsadu (Sarajeva), nije dobrodošao i nikada neće biti dobrodošao u instituciju Grada Sarajeva”. Podjednako, dodala je ona, „nikada neće održati predavanje ili bilo šta slično pod pokroviteljstvom ili organizacijom Grada”.

Sve navedeno, naglasila je Karićeva, „potvrđeno je i od strane dekanata Pravnog fakulteta, čiju organizaciju konferencije smo podržali”.

Tokom dvodnevne posete Istočnom Sarajevu, delegacija Ruske Federacije, predvođena Baburinom i u pratnji ekipe televizije moskovske patrijaršije, imala je više zvaničnih susreta i službenih razgovora. Posetila je vojničko groblje „Novi Zejtinlik” u Sokocu, a potom i manastir Sokolica na Ravnoj Romaniji i mnoga stratišta na području Sarajevsko-romanijske regije kako bi ruskoj publici mogla da prenese istinu o stradanju Srba u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

„Informisali smo ih o situaciji oko Sarajeva i u Sarajevu, da je Sarajevo bilo podeljeno, da tu nije bilo okupacija, da su se branili ljudi koji su tu rođeni, da niko sa strane nije došao, da ovde nije bilo agresije, da smo prihvatili Dejtonski sporazum i da želimo u potpunosti da ga sprovodimo”, rekao je u obraćanju novinarima načelnik Sokoca Cicko Bjelica. napomenuvši da je prihvaćena i inicijativa o bratimljenju Možajska i Sokoca.

Nakon razgovora s delegacijom Ruske Federacije, gradonačelnik Istočnog Sarajeva LJubiša Ćosić izjavio je da građani Istočnog Sarajeva nikada ne zaboravljaju svoje prijatelje iz Rusije, koji, kako je rekao, nisu samo prijatelji, nego i istinska pravoslavna braća.

„Nikad nećemo zaboraviti da su životi ruskih dobrovoljaca utkani u temelje Istočnog Sarajeva. Na vojničkom groblju u Miljevićima više je od 20 grobova ruskih dobrovoljaca koji su život položili za stvaranje Istočnog Sarajeva i Republike Srpske”, rekao je Ćosić.

Izvor: Politika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA