Najnovije

KURTI DOBIO PO UŠIMA: Sulude mere protiv Srbije smetaju i stranim kompanijama

Bezumne mere koje je protiv srpske robe na Kosovu i Metohiji uveo samoproglašeni premijer Aljbin Kurti sve više stvaraju ogromne probleme međunarodnim kompanijama.

Upravo zbog toga, Kurti se našao na meti kritika ljudi iz poslovnog sveta, koji ističu da su restriktivne mere stradale kompanije na Kosovu i Metohiji, kao i brojne kompanije koje uvoze robu preko centralne Srbije.

Predsednik Privredne komore Kosova LJulzim Rafuna kaže za Radio Kosova da su mnoge kompanije i vlade zemalja EU izrazile zabrinutost zbog ove situacije.

- Postoje nemačke kompanije koje su osnovane i najveći su proizvođači i najveći investitori u Srbiji. Zatim su italijanski, američki i drugi proizvođači. Rekli su nam: Vaša vlada je donela mere, ali ove proizvode proizvode naše kompanije. Dali smo doprinos razvoju Kosova od 1999. godine i nastavljamo da doprinosimo. Ovaj element treba uzeti u obzir u budućnosti kada se odlučuje o merama. Svaki evropski investitor koji dođe da ulaže na Kosovo, po dolasku u Srbiju, vidi ne samo tržište Kosova kao priliku za uvođenje proizvoda, već i čitavo balkansko tržište kao priliku. Zbog toga, da bi se takve mere uspostavile u budućnosti, institucije zemlje moraju da vode računa o svakom koraku – rekao je on.

Američka komora Kosova je pre nekoliko dana reagovala na mere za proizvode iz Srbije.

Prema zvaničnim podacima Američke komore, uvoz kompanija u američkom vlasništvu smanjen je za preko 39 odsto u odnosu na 2022. godinu.

Stoga je Američka komora naglasila da ekonomska normalizacija Kosova i Srbije prevazilazi „bilateralne“ interese.

ODLUČUJUĆI FAKTOR ZA ZAVRŠETAK KONTRAOFANZIVE: Kulminacija će se dogoditi u narednim nedeljama

Izvor: Informer.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA