Najnovije

VELIKA BUNA SE GRADI! U Srbiji na pomolu veliki protesti

Predsednik Aleksandar Vučić saopštio je da je litar ulja po "boljoj ceni" jeftiniji za 16 dinara, ali nije saopštio javnosti činjenicu da je suncokret prepolovljen u odnosu na prošlu godinu.

 Umesto prošlogodišnjih 76, poljoprivrednicima se sada plaća 36 dinara po kilogramu suncokreta. I nije samo ova kultura doživela nagli pad cena, već i sve druge žitarice. Poljoprivrednici sa kojima smo razgovarali kažu da je „situacija neodrživa” i da imaju „samo gubitke” u svim oblastima proizvodnje.

„Najskuplji dizel, najmanje subvencija i najniže otkupne cene proizvoda u regionu“ identičan je opis trenutnog stanja u srpskoj poljoprivredi koji smo dobili od tri poljoprivrednika iz različitih delova Srbije.

Sve ih muči ista zabrinutost, a to je da poljoprivrednici posluju sa gubitkom i da su njihove molbe, zahtevi i apeli za povećanje otkupnih cena ostali u senci glasno najavljivanog sniženja cena pojedinih artikala.

Na dan kada je predsednik izvadio parizer iz korpe i najavio 20 jeftinih proizvoda, mladi stočar iz Petrovca na Mlavi od svog kupca dobio je nižu cenu za kilogram junećeg mesa.
„Pre nedelju dana sam obavešten da je nova cena 2,8 evra ili 330 dinara po kilogramu. Jedva smo preživeli sa 2,9 evra, sa tri evra smo nekako već mogli da se uklopimo u troškove proizvodnje, ali sada, kako cena pada, teško da ćemo moći da opstanemo“, kaže Danijel Grujić iz Petrovca na Mlavi, napominjući tu cenu. Smanjenja u prodavnicama ići će samo preko leđa proizvođača, dok, kako kaže, smanjenje neće trpeti prerađivači i trgovci.

Ovaj mladi odgajivač kaže da je objašnjenje kupca bilo „da ne želi da ulazi u poslovne gubitke”.

„Svako gleda da se zaštiti, trgovac, prerađivač, a proizvođač uvek mora da trpi i igra po njihovim pravilima. Ovo pojeftinjenje nema smisla, poljoprivrednici večito nešto finansiraju i izlaze u susret drugima, to je nepodnošljivo“, protestovao je on.

Kleut: Ako do 1. oktobra ne isplate subvencije, na pomolu su novi protesti

Dragan Kleut, predsednik Saveza udruženja poljoprivrednika Banata, kaže za Nova.rs da postoji veliko nezadovoljstvo poljoprivrednika, ali da je postignut dogovor da se sačeka 1. oktobar i vidi da li će Vlada ispuniti obećanje da će sve vratiti. subvencije.

VESTI SA PRVE LINIJE FRONTA: Eskalacija u Arcahu (MAPA)

Izvor: Nova.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA