Najnovije

PALO OGROMNO HAPŠENJE U KIJEVU: Šta se to kuva u glavnom gradu Ukrajine

Kolomojski je prethodno odbacio sve optužbe na njegov račun.

Ukrajinska služba bezbednosti (SBU) optužila je oligarha Igora Kolomojskog, koji je bio meta američkih sankcija poslednje tri godine, za prevaru i pranje novca. Tretman istaknutog preduzetnika, takođe jednog od najbogatijih Ukrajinaca, koji je podržao predsednika Volodimira Zelenskog na izborima 2019. godine, dolazi u trenutku kada Kijev želi da dokaže da se bori protiv korupcije čak i u vreme rata.

– Utvrđeno je da je Kolomojski legalizovao pola milijarde grivni (14 miliona američkih dolara) od 2013. do 2020. tako što ih je izneo u inostranstvo koristeći infrastrukturu banaka pod njegovom kontrolom – saopštio je SBU.

BRUTALNO: "Military Watch Magazine" - Jedan jedini ruski „Sarmat“...

Uoči rata, Zelenski je odlučio da im da prednost zakonom koji je od njih zahtevao da se registruju i da se ne mešaju u politiku. Rat je naneo štetu njihovoj moći jer su unosni industrijski kompleksi teško oštećeni na jugu i istoku zemlje, a njihovi televizijski kanali se emituju centralizovanim signalom.

Zelenski tvrdi da nije imao uticaja na vladu

Zelenski negira da je Kolomojski imao bilo kakav uticaj na vladu. Dva poslanika, Jaroslav Železnjak i Irina Geraščenko, smatraju da je cilj napada na Kolomojskog da stvori pozitivan publicitet među zapadnim zemljama koje pomažu Ukrajini u ratu protiv Rusije.

– Zapadne vlade neće pumpati novac za obnovu zemlje ako veruju da će to samo napuniti džepove oligarha – napisali su Železnjak i Geraščenko na Telegramu.

Kijev je takođe podneo zahtev za članstvo u EU, a Zelenski želi da obezbedi desetine milijardi dolara za obnovu zemlje.

KAKAV ODGOVOR SPREMA NATO? U pitanju je "sarmat naravno"

Izvor: Sd.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA