Najnovije

VUČIĆ UPOZORAVA: Stvari izmiču kontroli

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, u izjavi za RTS je izrazio veliku zabrinutost zbog dešavanja na Kosovu i Metohiji.

Plašim se da situacija na Kosovu i Metohiji polako, ali sigurno, izmiče kontroli. Kad vas stave u ćošak iz kog nemate kud tad morate da se branite svom svojom snagom. U britanskoj doktrini je to kao "pacov u uglu, sa sve četiri noge" - rekao je Vučić.

Kaže da ćemo gledati da zaštitimo i sačuvamo naš narod.

"I danas na sednici Saveta bezbednosti najagresivniji po pitanju zaštite teritorijalnog integriteta Ukrajine su oni koji su najagresivnije rušili teritorijalni integritet Srbije. Paradoksalno, ponekad i smešno zvuči, ali je tako", ističe Vučić.

Navodi da se u takvim prilikama oni obraćaju pred praznim salama, ali da te govore posle mnogi pročitaju.

"Važno je šta će se poručiti. Ono šta ćemo mi da kažemo je da ćemo da se držimo principa, da se držimo poštovanja međunarodnog prava. Mi smo mala zemlja, nemamo za šta drugo da se uhvatimo. Nemamo ni nuklearne bojeve glave, ni nevidljive avione, ni nosače avione, ništa od toga nemamo i ne možemo po tom pitanju da se takmičimo sa velikima. Ali imamo želju da živimo na svojim ognjištima, na ognjištima naših dedova i pradedova i samo da budemo svoji na svome", poručuje Vučić.

Ukazao je da će u skladu sa tim o Kosovu i Metohiji razgovarati i sa kineskim prijateljima, kao i zamoliti i da to bude posebna tema i tokom susreta sa predsednikom Si Đinpingom.

"Savakako da ću o tome najviše da govorim", dodaje Vučić.

Vučić je rekao da će Srbija zatražiti posebnu sednicu Saveta bezbednosti o Kosovu i Metohiji, zbog situacije u južnoj srpskoj pokrajini.

“Čekamo promenu predsedavajućeg Saveta bezbednosti UN. Brazil je od 1. oktobra. U zavisnosti od toga kada će biti zakazana sednica za Unmik, zavisi za kada ćemo tražiti hitnu sednicu o KiM“, rekao je Vučić.

Komentarišući najnovije hapšenje trojice Srbina na KiM, Vučić je rekao da obrazloženje uz koje su oni uhapšeni zastrašuje, ali da osude međunarodne zajednice neće stići.

“Uvek su dve strane krive, ako smo mi bar malo krivlji, uvek ćemo mi biti krivi. Kurti ostvaruje svoje prete, sada je udario kako na Sever, tako i na Vučetin… Očigledno je da se neće zaustavljati“, rekao je Vučić.

“Borićemo se za svoju zemlju. Drugu zemlju nemamo. KiM je po Rezoluciji UN 1244 deo Republike Srbije, mi toga da se odričemo nećemo. Predaje bilo kakve, kapitulacije kakvim svedočimo u drugim delovima sveta, kakvim smo svedočili 90-ih, neće biti“, rekao je Vučić.

Pročitajte OVDE o Georgijevu i tezi o Zemlji kao ravnoj ploči 

Izvor: RTS / Pravda 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA