Najnovije

UDAR IZ BRIKS-A: Traže reformu SB UN- Brazil, Indija i Južnoafrička republika da se priključe

Ministarski sastanak zemalja BRIKS-a održan je na marginama 78. zasedanja Generalne skupštine UN u NJujorku.

Ministri spoljnih poslova zemalja BRIKS-a podržali su ideju o reformi UN i Saveta bezbednosti, kao i težnje zemalja u razvoju iz Afrike, Azije i Latinske Amerike, uključujući Brazil, Indiju i Južnoafričku Republiku, da preuzmu značajniju ulogu u međunarodnim odnosima i pomenutim organizacijama.

„Ministri su podržali sveobuhvatnu reformu Ujedinjenih nacija, uključujući i Savet bezbednosti, sa ciljem da ona bude demokratskija, reprezentativnija, efikasnija i delotvornija, kao i da se poveća zastupljenost zemalja u razvoju u svim kategorijama članstva u Savetu, tj. da može na odgovarajući način da odgovori na aktuelne globalne izazove“, navodi se u saopštenju.

Ministarski sastanak zemalja BRIKS-a održan je na marginama 78. zasedanja Generalne skupštine UN u NJujorku.

Na Telegramu bez cenzure - Izbor naših najboljih vesti https://t.me/vebtribune
Šefovi diplomatija članica BRIKS-a takođe su izrazili punu podršku ruskom predsedavanju Savetom bezbednosti od 1. januara 2024. godine, ističući stavove svojih zemalja o sukobu u Ukrajini i sa zahvalnošću konstatovali predloge za posredovanje u njegovom rešavanju.


Pored toga, ministri su izrazili zabrinutost zbog tekućih sukoba u mnogim regionima sveta.

„Još jednom je potvrđena posvećenost mirnom rešavanju razlika i sporova kroz dijalog i pune konsultacije kroz koordinaciju i saradnju. Podržavamo sve napore na promovisanju mirnog rešavanja kriza, kao i potrebu za punim poštovanjem međunarodnog humanitarnog prava i pružanja humanitarne pomoći u skladu sa osnovnim principima humanosti, neutralnosti, nepristrasnosti i nezavisnosti, sadržanim u rezoluciji Generalne skupštine UN“, navodi se u saopštenju.

Nedelja na visokom nivou Generalne skupštine UN biće održana u NJujorku od 19. do 26. septembra. Rusku delegaciju predvodi ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

NAPADNUT KRIM: Pogođena ruska vazduhoplovna baza

Izvor: Vebtribune.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA