Najnovije

OGLASIO SE VUČIĆ ZBOG POKRETANJA VOJSKE SRBIJE: Nisam naredio...

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je novinarima u NJujorku, povodom primećenog kretanja Vojske Srbije ka Raškoj, da nije naredio podizanje stepena borbene gotovosti i da se radi o redovnim aktivnostima.

"Kada smo podigli borbenu gotovost na najviši nivo tada je bilo mnogo naših vojnika tamo, ali to sada nije slučaj. Redovne aktivnosti su nešto pojačane, naše je da vojsku obučavamo, da bude snažna, da ima mnogo više vežbi, a ukoliko bude dolazilo do bilo kakvog povećavanja borbene gotovosti bićete odmah obavešteni", kazao je Vučić.

Predsednik Srbije rekao je da je veoma zabrinut zbog situacije na Kosovu i Metohiji.

"Kad imate posla sa nekim ko je racionalan, ko je razuman, onda uvek možete da postignete kompromis. Kad imate posla s nekim ko sve to nije, onda je teško da sagledavate budućnost na realan i objektivan način i da znate šta vam sledi. Ostaje strah, jer nikad ne znate šta će nekome sutra da padne na pamet", napomenuo je Vučić.

Na pitanje kako je protekao njegov sastanak sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, rekao je "protekao je" i dodao da se ključne odluke donose u Berlinu, Parizu, Vašingtonu, kao i da nije laka situacija.

Dodao je da su neki oduševljeni a neki užasnuti njegovim jučerašnjim govorom u UN i istakao da je govorio iz srca, iz glave, da je govorio zarad istorije.

"Neka osudi govor ko god hoće, kažete Gervala to traži od Evropske unije i zapadnih zemalja. Samo me interesuje šta tu nije tačno. Činjenice ne možete da prenebregnete. Govorio sam o tome šta se zbivalo, ko je krivac i kako se stvari menjaju, kako se principi menjaju u skladu sa dnevno-političkim potrebama. I rekao sam apsolutnu istinu", istakao je Vučić.

Na novinarsko pitanje da prokomentariše opaske Zorane Mihajlović da se u NJujorku nije sastao sa mnogo visokih zvaničnika i da na primer nije imao sastanak sa DŽonom Fajnerom, Bajdenovim savetnikom, Vučić je rekao da se jeste sastao s njim.

"Govorili su i da se neću sastati s Bajdenom, pa eto i s njim sam imao susret. A Fajner će uskoro doći u Srbiju. Potreba da budete uvek protiv svoje zemlje zato što donji deo vaših leđa nije zadovoljan svojom pozicijom je nešto što je za mene neverovatno", rekao je Vučić.

On je dodao da se predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani nije videla ni sa predsednikom Koreje, ni sa potpredsednikom Kine, ni sa mnogim drugim predstavnicima, ali da naša tzv. elita ne govori o tome.

"LJudi u Srbiji moraju da razumeju da država nije igračka. Morate da imate najširu sliku, najširi vidokrug, morate da razumete sve probleme sa kojima se vaša zemlja suočava i da znate koja su mesta gde se ti problemi rešavaju. Morate da se borite, mi to ne prepuštamo slučaju", istakao je Vučić.

Novinarima u NJujorku je rekao i da će kada se vrati u Beograd napisati odgovor opoziciji povodom zahteva za održavanje izbora, a da će narod reći svoje.

Upitan za ozbiljne optužbe za korupciju na račun senatora Boba Menendeza o kojima danas pišu svi ameirčki mediji, Vučić je rekao da je u pitanju čovek koji je najmoćniji albanski lobista.

"Ne postoji niko ko je bio lošiji prema Srbima i ko je obavljao prljaviji posao u korist Albanaca. Lobirao je na Grčkoj i Kipru za priznanje Kosova, radio je sve što je mogao protiv nas. Bilo mi je jasno da je plaćen od strane Albanaca. Danas ga povezuju s egipatskom vladom, ali tek ćemo da vidimo šta je", kazao je Vučić. 

Dodao je i da je sala UN bila popunjenija nego što je očekivao dok je držao govor i da je loš jedna plasirana laž slika prazne sale.

"Moj govor je prošle godine bio najgledaniji i najčitaniji, uz govor ukrajinskog predsednika Zelenskog. I siguran sam da će moj govor ove godine, kada ga postave, biti najčitaniji, najgledaniji možda opet uz Zelenskog", naveo je Vučić.

NEŠTO SE DEŠAVA: Raša Tudej javlja, kolona oklopnih borbenih vozila Vojske Srbije na putu ka Kopnenoj zoni bezbednosti

Izvor: RT

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA