Najnovije

ŠTA AKO PUTIN DOĐE DO POLJSKE? Kijev predviđa slom, Rusi tvrde da će Ukrajinci igrati "kazačok"

Predsedavajući Zajedničkog štaba američkih generalštabova, general Mark Mili, rekao je da će Ukrajini biti potrebno „veoma mnogo vremena“ da ostvari potpunu pobedu.

Iako nije direktno povezana sa sukobom u Ukrajini, poseta severnokorejskog lidera Kim DŽong Una Rusiji obeležila je proteklu nedelju.

Iako to nije zvanično potvrđeno, veruje se da je ruski državni vrh, na čelu sa Vladimirom Putinom, sa delegacijom Pjongjanga razgovarao o nabavci municije i druge ratne opreme za odlučujuće bitke sa Kijevom u narednom periodu.

Uz čašu ruskog vina Kim je nazdravio Putinovom zdravlju, pobedi velikorusije i korejsko-ruskog prijateljstva, predviđajući pobedu Moskvi u „svetoj borbi” sa Zapadom u ratu u Ukrajini.

- Čvrsto verujem da će herojska ruska vojska i narod sjajno naslediti svoje pobede i tradiciju i odlučno dokazati svoje plemenito dostojanstvo i čast na dva fronta vojnih operacija i izgradnje jake nacije. Ruska vojska i narod sigurno će odneti veliku pobedu u svetoj borbi za kažnjavanje velikog zla koje želi hegemoniju i hrani se ekspanzionističkom iluzijom – rekao je Kim.

SAD i Južna Koreja izrazile su zabrinutost da bi Kim mogao da proda oružje i municiju Rusiji u zamenu za visoko sofisticirane tehnologije za razvoj nuklearnih i svemirskih programa. Vašington je upozorio da će uvesti dodatne sankcije zbog prodaje oružja između Rusije i Severne Koreje, rekavši da Putin moli Kima za pomoć nakon što je pretrpeo velike gubitke u Ukrajini.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izrazio je spremnost Rusije da razmotri sve ozbiljne predloge za rešenje situacije u Ukrajini, koje će uzeti u obzir realnost na terenu i interese Moskve.

- O tome je već nekoliko puta detaljno bilo reči. Spremni smo da razmotrimo sve ozbiljne predloge koji će uzeti u obzir realnost na terenu i osnovne, legitimne interese Rusije – rekao je Lavrov posle sastanka sa kolegom iz Mjanmara Tanom Svejom.

S druge strane, ugledni svetski časopis Foreign Affairs piše da glavni rizik za Ukrajinu nije dramatična politička promena na Zapadu, već sporo smanjenje strane pomoći, a sve može da počne u Sjedinjenim Državama, gde će izbori održati u novembru 2024. Stoga, autor članka preporučuje Ukrajini da se prilagodi izgledima dugotrajnog rata. A političkim liderima u evropskim zemljama i SAD savetuje da pravnim aktima fiksiraju dodelu finansijske i vojne pomoći Ukrajini, kako bi budućim liderima bilo teže da skrenu sa ovog puta.

Rezultati američkih izbora biće važna prednost za tok rata. Ako se Donald Tramp vrati, to će biti katastrofa za Ukrajinu, siguran je autor članka. Tramp je obećao da će okončati rat u roku od 24 sata, pa stručnjaci zaključuju da je spreman da konflikt reši pregovorima, čak i pod ruskim uslovima.

Usledila je Putinova pretnja, tokom sastanka sa beloruskim liderom Aleksandrom Lukašenkom u Sočiju, da će tokom pregovora zapadni partneri Kijeva i sama Ukrajina plesati uz rusku muziku. Putin je prokomentarisao reči američkog državnog sekretara Entonija Blinkena da će Rusija i Ukrajina plesati svoj tango tokom pregovora.

NIJE DOBRO SLOBODNO SE MOŽE REĆI: Kakvo to testiranje planira Rusija, SAD i Kina

- Amerikanci ne mogu sami da plešu taj tango, oni odlučuju o svemu. To je, naravno, lepa muzika i pokreti su lepi. Ali Amerikanci pokušavaju sve da reše sa pozicije sile – bilo uz pomoć ekonomskih sankcija ili finansijskih ograničenja, pretnji upotrebom vojne sile ili njene primene – rekao je on.

Ruski predsednik je poručio Ukrajini i da ne igra kako drugi igraju.

– Mislim da ne treba da zaborave svoju narodnu igru „gopak”. I to je veoma važno, jer će u suprotnom plesati onako kako drugi sviraju za njih. I svi će plesati, na kraju, uz „Barinju“ (rusku narodnu pesmu) ili uz kazačok – rekao je on.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da niko ne zna kada će se okončati borbe u Ukrajini.

- Većina ratova traje duže nego što se očekivalo na samom početku. Zato moramo biti spremni za dugi rat u Ukrajini. Svi želimo brz mir - dodao je generalni sekretar NATO.

On je naveo i da će, prema njegovom mišljenju, ako Ukrajina prestane da se bori, ona će „prestati da postoji“. A ako Rusija prekine neprijateljstva, onda će biti mira, smatra Stoltenberg.

– Kada se ovaj rat završi, biće nam potrebne bezbednosne garancije za Ukrajinu. U suprotnom, istorija može da se ponovi – tvrdi on.

Uplašen najavama o obustavljanju vojne pomoći Kijevu, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski upozorio je da će Treći svetski rat postati realnost ako SAD ne nastave da pomažu njegovoj zemlji. Uporedio je Vladimira Putina sa Adolfom Hitlerom.

– Ceo svet mora da odluči da li želimo da zaustavimo Putina ili želimo da započnemo Treći svetski rat. Ne možemo promeniti Putina. Izabrali su ga, ponovo izabrali i dobili novog Hitlera. Ne možemo da se vratimo u prošlost, ali možemo sve da zaustavimo sada... Ako Ukrajina padne, šta će biti za 10 godina? Samo pomisli o tome. A ako Rusija dođe do Poljske, šta je sledeće? Treći svetski rat – rekao je ukrajinski predsednik u američkoj emisiji „60 minuta“.

Reagovao je i šef ukrajinske vojne obaveštajne službe general-potpukovnik Kiril Budanov. On je naveo da je i dalje apsolutno neizvesno koliko dugo će Zapad moći da održava dovoljne količine resursa za Ukrajinu.

– Skladišta u zapadnim zemljama nisu potpuno prazna, ma šta ko pričao – navodi Budanov i otkriva da je Rusija skoro iscrpila svoje rezerve i resurse, a da će ruska privreda trajati najkasnije do 2025. godine.

Budanov svoju procenu zasniva na sastanku ruskog predsednika Vladimira Putina i severnokorejskog lidera Kim DŽong Una.

– Ako je sve u redu i Rusija ima dovoljno resursa, zašto ih traže po celom svetu? Odgovor je očigledan, nema više šta da se izvuče – tvrdi Budanov.

Međutim, bivši analitičar CIA, Lari DŽonson, kaže da Vladimir Putin neće ustuknuti u sukobu sa Kijevom, sve dok ne postigne ispunjenje ruskih zahteva.

– Putin očekuje da obuzda Ukrajinu sve dok ona ne bude primorana ili da se preda ili uđe u mirovne pregovore pod uslovima Moskve. Neće biti situacije u kojoj će se Rusija povući, jednostavno zato što su lideri G7, uključujući predsednika SAD DŽoa Bajdena, objavili svoju prognozu na Generalnoj skupštini UN, nema šanse – rekao je on.

U međuvremenu je počelo zasedanje Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je pre odlaska u NJujork rekao da Ukrajina ne može da „ostavi Vladimira Putina na miru“ i pozvao svet da se suprotstavi ruskom predsedniku kako bi se izbegao Treći svetski rat. U intervjuu američkoj televizijskoj stanici CBS, Zelenski je rekao da je zapadna vojna podrška ključna za obnavljanje teritorijalnog integriteta Ukrajine.

Lideri G7, uključujući američkog predsednika DŽoa Bajdena, objavili su na Generalnoj skupštini UN svoju prognozu da bi rat u Ukrajini mogao da traje još sedam godina i taj scenario uzimaju u obzir prilikom planiranja troškova. Predstavnici G7 razgovarali su o tom pitanju iza kulisa u ponedeljak i složili se da će se rat verovatno nastaviti u srednjoročnom i dugoročnom periodu, rekao je portparol američkog Stejt departmenta.

Predsedavajući Zajedničkog štaba američkih generalštabova, general Mark Mili, rekao je da će Ukrajini biti potrebno „veoma mnogo vremena“ da ostvari potpunu pobedu. Mili navodi da tokom sadašnje kontraofanzive neće biti moguće postići oslobođenje okupiranih teritorija, jer se u tom delu Ukrajine nalazi „mnogo više od 200.000 ruskih vojnika”.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski obratio se u utorak Generalnoj skupštini UN rekavši da Rusija nema pravo da poseduje nuklearno oružje. Strategiju za razoružanje je opisao kao dobru, ali je uveren da to „ne bi trebalo da bude jedina strategija“. On je podsetio kako je Ukrajina predala svoj nuklearni arsenal, ali i da je svet tada „odlučio da Rusija postane čuvar takve sile“.

– Istorija pokazuje da je upravo Rusija devedeset godina zaslužila nuklearno razoružanje – rekao je ukrajinski lider.

Uništen hotel sa stranim plaćenicima

On je optužio Moskvu da koristi mnoga oruđa kao oružje ne samo protiv Ukrajine, već i protiv drugih zemalja, i da pokušava da iskoristi nestašicu hrane na globalnom tržištu u zamenu za priznanje svojih osvojenih teritorija u Ukrajini.

– Mnoga mesta u sali Generalne skupštine mogu da se isprazne ako Rusija uspe svojom izdajom i agresijom – rekao je Zelenski i dodao da Rusiju treba zaustaviti, apelujući istovremeno da se Rusiji oduzme pravo veta u Savetu bezbednosti UN.

U obraćanju Ujedinjenim nacijama, ukrajinski predsednik je rekao da svet mora da se ujedini kako bi pobedio rusku agresiju u Ukrajini.

– Jasno je, pokušaj Rusije da iskoristi nestašicu hrane na globalnom tržištu u zamenu za priznanje nekih, ako ne i svih, osvojenih teritorija. Rusija lansira cene hrane kao oružje. NJihov uticaj se proteže od atlantske obale Afrike do jugoistočne Azije - rekao je Zelenski.

On je istakao da Rusija pokušava da blokira isporuku gasa i nafte evropskim zemljama koje zavise od nje, nazivajući to „energetskim oružjem“. Zelenski je apelovao na svetske lidere da obuzdaju rusko korišćenje nuklearnih elektrana.

Zelenski je naveo dva uslova koja moraju biti ispunjena za potpuni prekid neprijateljstava u Ukrajini. On je zapravo podsetio na ukrajinsku mirovnu formulu predloženu prošle godine kao osnovu za pravedan kraj sveopšteg rata Rusije protiv Ukrajine.

Reč je o dva uslova, čije ispunjenje garantuje oslobođenje ukrajinske teritorije od okupatora. Prvi je potpuno povlačenje svih ruskih snaga i plaćenika sa suverene teritorije Ukrajine unutar granica iz 1991. godine, uključujući Crnomorske flote Rusije. Drugi je potpuno vraćanje Ukrajini efektivne kontrole nad celokupnom državnom granicom i ekskluzivnom ekonomskom zonom u Crnom i Azovskom moru i Kerčkom moreuzu.

Novi krvavi rat najavljuje preokret u Ukrajini! Poznato kada Ameri puštaju Zelenskog niz vodu?!

Izvor: Sd.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA