Najnovije

NOVI SUKOB RUSKE VOJSKE I VAGNERA?! Prekid logistike preko Hmejmima, jedan deo PVK se odvojio

Prve jedinice Privatne vojne kompanije (PVK) Vagner počele su da se vraćaju u Bahmut da izvedu kontranapad na ranije izgubljene položaje, prenosi Telegram kanal Ribar.

Vagnerova grupa (Foto: printskrin)

Reč je o onom delu Kompanije koji se zajedno sa komandantom sa nadimkom Sedoj odvojio od glavnih snaga Vagnera nakon pobune Jevgenija Prigožina.

Jezgro čine borci PVK u okviru jedinice Ministarstva odbrane „Redut“ i „Dobrovoljački korpus“, koji je uključivao jedinice PVK. Paralelno sa ovim, Trošev nastavlja kampanju među borcima PVK uključenim u beloruski i afričko-bliskoistočni pravac.

Što se tiče glavnog dela Vagnera, ovde nije sve tako jednostavno. Komanda Vagnera u licu Lotusa (bivši zamenik Utkina, a sada komandant cele PVK) vodila je pregovore sa Rosgvardijom u vezi sa uključivanjem odreda pod njihov kišobran. Ali jedan od glavnih uslova je potpisivanje pojedinačnih ugovora sa vojnicima. I to više neće biti plaćenici, već stalna vojna lica, koja se mogu podeliti, po komadima slati u druge pravce i tretirati po želji u interesu organa bezbednosti. Na rečima, naravno, obećali su da neće dozvoliti da se to desi, da će dozvoliti da se zastave i ševroni sačuvaju, ali de jure to nikako neće biti zavedeno.

Zato pitanje ulaska u sastav Rosgvardije još nije rešeno: na savetu komandanata Vagnerove grupe 22. septembra nije doneta jednoglasna odluka o ovom pitanju. Možda će neki od boraca pristati na takve uslove, ali sigurno ne svi.

Što se tiče spoljašnje konture Vagnera, logistički problemi ostaju. Komanda Oružanih snaga Rusije u vazduhoplovnoj bazi Hmejmim snažno je preporučila Sirijcima da ne dozvole sletanje aviona iz Libije, Centralnoafričke Republike i Malija i poslušali su preporuke. Zbog toga će, najverovatnije, biti revidirana logistika Vagnerove grupe, što će dodatno povećati jaz između Ministarstva odbrane i Kompanije.

O prebacivanju snaga na uktajinskom frontu pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA