Najnovije

PRITISAK NA SRBE NA KiM: Kurti bi pod izgovorom terorizma da očisti sever

Optužbama na račun Srba stvara se alibi Aljbinu Kurtiju da nastavi s svojom politikom terora na KiM i etničkog čišćenja, a na udaru će naročito biti srpski lideri, smatraju sagovornici RT Balkan.

Tragični događaji u mestu Banjska, u kojima su stradala, kako je zvanično saopšteno, trojica Srba i jedan pripadnik policije tzv. Kosova, dodatno su pojačali represiju koja se već sprovodi nad srpskim stanovništvom na Kosmetu, a prištinskim zvaničnicima dali povoda da na račun njihovih političkih predstavnika iznose najteže optužbe.

Ministar unutrašnjih poslova privremenih prištinskih institucija DŽeljalj Svečlja označio je potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića za "vođu terorističke grupe" uz snimak koji je objavio na svom Fejsbuk profilu na kojem je tvrdi da je Radoičić naoružan, u konaku izvan zidina manastira Banjska.

"Dakle Srpska lista svoje učešće na Kosovu vidi samo na teroristički način. Nisu uspeli", napisao je Svečlja.

Zloslutno i zastrašujuće zvuče i njegove reči da proglašavanje Dana žalosti u Srbiji i na Kosmetu predstavlja "autorski pečat na ovu organizaciju".

Sagovornici RT Balkana naglašavaju da Priština nastavlja sa organizovanim terorom usmerenim protiv Srba u čemu su najnoviji tragični događaji, koji su i posledica takvog odnosa Prištine prema srpskom stanovništvu, samo povod za nove radikalne korake. 

Cilj premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija je da etnički očisti KiM od Srba, a poslednje događaje pokušaće da iskoristi da bi sproveo takve svoje naume, kaže za RT Balkan nekadašnji predsednik Izvršnog veća Kosova i Metohije Zoran Anđelković. 

Prištinski zvaničnici, podržani od albanskih medija, pre započinjanja bilo kakve istrage, za događaje u Banjskoj odmah su optužili Srbe i označili ih kao teroriste. Sada jednog od političkih predstavnika Srba na Kosmetu nazivaju vođom terorističke organizacije, što bi mogao biti dalji korak u zaoštravanju već napete situacije.

"Ne bih da spekulišem, ali od Kurtija svašta može da se očekuje. U svakom slučaju, ovo će biti iskorišćeno za još ozbiljniji udar na Srbe ne samo na severu, nego u celini, a posebno na srpske lidere", ističe Anđelković.

On napominje da se ne može znati koje će dalje poteze Priština preduzimati.

"Ali da će preduzimati za dalju eskalaciju i napad na Srbe u cilju etničkog čišćenja to je potpuno jasno", dodaje Anđelković.

"Na delu je pokušaj da se na indirektan, a opet nedvosmislen način poveže Srbija, tačnije aktuelna vlast, budući da je gospodin Radoičić uticajni funkcioner Srpske liste i jedan od saradnika predsednika Srbije Aleksandra Vučića, sa tragičnim događajima u Banjskoj", ističe za RT Balkan politički analitičar Dejan Vuk Stanković.

"To je zapravo neka vrsta ataka na Vučića posrednim putem koji se sprovodi od strane Albanaca sa vrlo jasnim ciljem, a to je  da se Srbija optuži za događaje koji su se desili u mestu Banjska gde je bilo i ljudskih žrtava. Time se zapravo stvara alibi za Kurtijevu politiku terora i etničkog čišćenja", kaže Dejan Vuk Stanković.

On naglašava da je u pitanju ozbiljan spin koji pokazuje da je pored Albanaca, protagonista svega ovoga, kako ističe, i neka sofisticiranija obaveštajna služba ili više njih.

"Osnovano se može sumnjati da su uključene i obaveštajne službe zapadnih zemalja budući da oni nedvosmisleno podržavaju nezavisnost Kosova", navodi Dejan Vuk Stanković.

Proglašavanje Srpske liste terorističkim organizacijom ili njena zabrana od strane Prištine, po njegovom mišljenju bio bi isuviše radikalan potez koji bi potpuno zatvorio vrata bilo kakvom političkom dogovoru. To bi, dodaje, bio potez koji bi označio kraj bilo kakvih diplomatskih napora, bilo kakve mogućnosti da se pregovara i razgovara.

"Pretpostavljam da makar deklarativno u Briselu i Vašingtonu Kurti ne bi dobio zeleno svetlo za tako nešto jer oni još uvek misle da se nekom vrstom aktivne diplomatije Beograd može približiti evroatlantskim pogledima na status i budućnost Kosova", kaže ovaj analitičar.

Zoran Anđelković ukazuje i da do ovako tragičnih incidenata na Kosmetu verovatno ne bi došlo da je misija Euleksa ostala do kraja principijelna da sprovodi svoju obavezu da ima međunarodnu policiju, bar na severu KiM.

"Euleks je dobio ovlašćenje i imao je međunarodnu policiju na Kosovu i Metohiji. On je objektivno rasfomirao tu međunarodnu policiju tako što je preneo ovlašćenja na Kosovsku policiju, a oni su ostali samo da nadziru", podseća Anđelković.

ŠTA TO DAČIĆ OTKRIVA? Velika podvala Prištine o dešavanjima na Kosmetu

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA