Najnovije

BEOGRADU PRETE SANKCIJAMA: Kurti već godinama nekažnjeno krši sporazume

Krvavi obračun došao kao "kec na deset" administraciji u EU da se obruši na našu državu.

Pretnje sankcijama Srbiji kako bi se, po ko zna koji put, stavio znak jednakosti u odgovornosti "obe strane", u pozivima za hitnu deeskalaciju na severu KiM, stigle su iz Brisela.

Istovremeno, kaznene mere Evropske unije prema Prištini zbog neispunjavanja obaveza, više niko ne pominje, kupujući vreme za Aljbina Kurtija da ne sprovede ni jedan zahtev "dvadeset sedmorke" za smirivanje situacije u južnoj srpskoj pokrajini.

Portparol EU Peter Stano rekao je, osuđujući dešavanja u Banjskoj, da mora da se nađe izlaz iz stalnih kriza na KiM kroz dijalog, a da "ukoliko EU nađe razlog, uvešće sankcije Srbiji".

Ova pretnja Beogradu batinom, prema analizi sagovornika "Novosti", u funkciji je podrške zemalja političkog zapada Kurtiju kako ne bi morao da ispuni ni jedan zahtev u vezi sa povratkom na koliko toliko redovno stanje.

Zaboravljene obaveze Prištine koje joj je ispostavila EU su - obustavljanje policijske operacije, povlačenje specijalaca sa severa, izmeštanje gradonačelnika iz opštinskih zgrada, kao i raspisivanje prevremenih izbora u Mitrovici, Zubinom Potoku, Leposaviću i Zvečanu.

Politički analitičar Ognjen Karanović mišljenja je da ovakvi, kako je rekao, licemerni postupci evropskih zvaničnika, "sokole" Kurtija da zapravo nikada ne sprovede svoje obaveze.

"Srpski državni vrh upozoravao je od početka da upravo zbog neispunjavanja tih obaveza i ponašanja Kurtija, prilike na severu mogu da eskaliraju do neviđenih razmera. Sve što gledamo i sve izjave koje stižu, u službi su podrške velikoalbanskim ciljevima Kurtija, kako bi on ojačao svoje pozicije u vezi sa pritiscima na Beograd da prizna tzv. nezavisnost lažne države", rekao je Karanović.

Uprkos ovim pretnjama, Karanović je stava da trenutno ne postoji saglasnost na nivou EU u vezi sa sankcijama, a da se takve ideje, kako kaže, "motaju u glavama pojedinih zvaničnika".

"Ipak, svaku tu pretnju moramo da uzmemo vrlo ozbiljno u obzir, ali ne smemo da dozvolimo da živimo u atmosferi pretnji", naglasio je.

Slobodan Zečević, iz Instituta za evropske studije, smatra da je do svega ovoga, upravo došlo jer Priština nije ispunila jednu od glavnih obaveza Briselskog sporazuma, formiranje Zajednice srpskih opština.

"Da je Priština ispunila svoje obaveze, kao što nije, Srbi bi sada imali svoju policiju, svoju zajednicu i specijalci tzv. kosovske policije ne bi mogli da maltretiraju naš narod", navodi Zečević.

"Peter Stano može da preti sankcijama, ali najpre, mora da obrazloži zbog čega bi Beogradu bile uvedene mere, dok se istovremeno, postavlja pitanje kako se Prištini godinama dopušta da da ne ispuni ni jedan zahtev. Tako su i izmislili proceduru za održavanje vanrednih izbora u četiri opštine na severu putem peticije, kako bi proces mogao da traje godinama. Ta procedura osmišljena je kako izbori ne bi bili ni raspisani", zaključuje Zečević.

Prištinska policija: Završena policijska operacija u Banjskoj, danas odluka o ulasku u selo

Izvor: Novosti.rs

 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA