Najnovije

DODIK K'O LUKAŠENKO: Satiranje stranih agenata!

Zakon o stranim agentima je pred poslanicima Republike Srpske, piše Raša Tudej.
No forejn ejdžents, pliz! (Foto: Skrinšot)

No forejn ejdžents, pliz! (Foto: Skrinšot)

Pred Narodnom skupštinom Republike Srpske počela je rasprava o Nacrtu zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija, u javnosti poznatijem kao zakon o "stranim agentima".

Ministar pravde RS, Miloš Bukejlović, obrazlažući zakon, rekao je da će RS pratiti aktivnosti ovih organizacija na teritoriji cele BiH.

Istakao je da postojeći Zakon o udruženjima i fondacijama jeste regulisao druga pitanja, ali nije regulisao javnost rada nevladinih organizacija.

Maja Dragojević Stojić iz opozicione Srpske demokratske stranke (SDS), međutim, kaže da je tekst Nacrta diskriminatoran, jer nije u skladu sa evropskim konvencijama i postojećim zakonima.

Ona je, kako piše Radio slobodna Evropa, apostrofirala da je u ovom entitetu najveći korisnik stranih sredstava upravo Vlada RS.

"Donošenje ovakvog zakona nema nikakvo opravdanje, i nakon kriminalizacije klevete dodatno vodi u dodatni totalitarni režim", zaključila je ona.

Zakon je, inače, još prošle godine najavio Milorad Dodik, najavljujući da će on biti baziran na rešenjima iz američkog zakona.

Kancelarija Visokog predstavnika u BiH tražila je povlačenje Nacrta sa dnevnog reda jer zakon, kako se navodi, ima "za cilj da ućutka i zastraši organizacije civilnog društva".

Pročitajte OVDE o novim hapšenjima na Kosmetu

Izvor: Raša Tudej

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA