Najnovije

REZOLUCIJA 1244 IZNEVERENA: SB UN pod dominantnim uticajem zapadnih sila

Bivši ministar spoljnih poslova SRJ Vladislav Jovanović izjavio je da je Srbija, zbog fundamentalnih promena u međunarodnim odnosima, izložena većim diplomatskim i unutrašnjim pritiscima, koji treba da je pripreme i nateraju da prihvati kapitulaciju u odnosu na Kosovo.

SB UN (Foto: RIA Novosti)

Odgovarajući na pitanje da li predsednik Srbije Aleksandar Vučić treba da očekuje poziv od nemačkog kancelara Olafa Šolca i predsednika Francuske Emanuela Makrona, Jovanović je rekao je da on lično ne očekuje ništa ohrabrujuće sa te strane, jer su oni kompaktan klub koji se prema Srbiji tako i postavlja.

"Neki se zbog naših sentimentalnih sećanja iz prošlosti isturaju prema nama aktivnije, neki manje, ali u suštini oni ne odstupaju od osnovnog zajedničkog cilja, a to je da je nezavisno Kosovo priznato i da od toga nema odstupanja. Drugim rečima, da mi treba kroz ovaj vid diplomatije da budemo pripremljeni i primaknuti tom cilju da konačno to prihvatimo", naveo je on.

Prema njegovim rečima, diplomatija ima "čarobni štapić" kojim bi smanjila tenzije na Kosovu ako ona to hoće, jer je, kako je objasnio, diplomatija i dalje u službi ciljeva koji su drugi unapred odredili i koji treba da se ostvare uz pomoć, kako je rekao, "takozvane diplomatije".

"Kažem takozvane, jer je ona pomalo prilagođena cilju, jer svaka diplomatija služi nekom cilju. Ako služi tom plemenitom cilju, ako služi osnaživanju prava, principa i povelja UN, onda je to univerzalna diplomatija. Ako služi parcijalnim interesima pojedinih zemalja, koje favorizuju neke svoje interese ostvarivanja i protivpravnim sredstvima, kao što je slučaj Kosovo, onda to nije prava diplomatija nego zloupotreba diplomatije u neke sebične svrhe", objasnio je Jovanović.

Smatra da se Kfor od početka dolaska pasivizirao od prvobitne uloge zadatka koje je imao, a to je da osigura mir i bezbednost, i prepustio svoju ulogu Kosovskoj policiji što je, kako kaže, i razumljivo jer policija vrši osnovne nadzore.

"Kasnije su prešli na formiranje viših oblika vojnog organizovanja Prištine, što sve to ne priliči slovu i duhu Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i osnovnoj ulozi Kfora", istakao je Jovanović.

Kako je naveo, Kfor više nije pod nadzorom Saveta bezbednosti UN nego samo NATO, a NATO je pod nadzorom Amerike, što znači da je poprilično izneveren duh Rezolucije 1244, koja je, napominje Jovanović, mandatorna i obavezujuća za sve zemlje sveta i to pod pretnjom upotrebe sile.

"Oni prelaze preko svega toga jer su same UN ušle u svoje otežano stanje. Savet bezbednosti je pod dominantnim uticajem zapadnih sila i tamo se sprečava svaki pokušaj oživljavanja duha Rezolucije 1244", rekao je Jovanović.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA