Najnovije

INVAZIJA NA KIEJV - ŠTA SE TO KUVA? Iznenadne posete Kijevu pale ruske alarme

Sa britanskim zvaničnicima, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski razgovarao je o jačanju protivvazdušne odbrane, dok je Stoltenberg poručio da Ukrajinci "polako stiču prednost" u svojoj kontraofanzivi

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg nalazi se u nenajavljenoj poseti Kijevu odakle je poručio da ukrajinske snage "polako stiču prednost" u svojoj kontraofanzivi protiv ruske vojske.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare, na koju je došao sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim, Stoltenberg je izjavio je da se "ruske trupe bore za moskovske imperijalističke zablude".    

On je rekao i da NATO ima okvirne ugovore za 2,4 milijarde evra za nabavku ključne municije za Ukrajinu, prenosi Rojters.

Stoltenberg nije danas bio jedini iznenadni gost koji je došao da obodri ukrajinske ratne napore. U Kijevu su iznenada osvanuli i britanski i francuski ministri odbrane.

Ministar odbrane Velike Britanije Grant Šaps posetio je Kijev gde je sa predsednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim razgovarao o jačanju protivvazdušne odbrane.

Kako je saopšteno iz kabineta Zelenskog, (i u ovom slučaju) radi se o nenajavljenoj poseti.

"U ime cele države, želim da vam se zahvalim za sve što činite za nas. Zahvalni smo vam na pomoći, vojnoj, finansijskoj, humanitarnoj. Cenimo to što možemo da se oslonimo na vas", rekao je Zelenski pozdravljajući britanskog državnika, a preneo je "Gardijan".

Britanski ministar odbrane podsetio je da je London obučio desetine hiljada ukrajinskih vojnika, isporučio stotine hiljada paketa municije i obezbedio ekonomsku i humanitarnu pomoć vrednu milione funti.

"Čuvši iskustva toliko mnogo Ukrajinaca pogođenih ratom, uključujući porodicu kojom sam godinu dana bio domaćin, posvećen sam tome da se nastavi britanska vojna podrška, naročito kako dolaze hladni zimski meseci", rekao je Šaps. 

Načelnik štaba odbrane admiral Toni Radakin, objasnio je da se razgovaralo o novim obavezama u pogledu vojne pomoći koja je dogovorena prošle nedelje  u bazi Ramštajn. 

"Nedavni napad na Crnomorsku flotu je još jedan primer kako Ukrajina preduzima inicijativu. Putin je izgubio kontrolu nad ratom koji je započeo", procenio je stanje na frontu britanski admiral.

VANREDNO SAOPŠTNJE! Oglasila se srpska BIA

Radakin, koji je bio u Šapsovoj pratnji, bio je vrlo optimističan.

"Ova poseta kao i ona letošnja učvrstili su me u uverenju da će Ukrajina prevladati. Britanija će ostati s njom na svakom koraku tog puta", rekao je admiral.  

U Kijev je danas u posetu došao i francuski ministar odbrane Sebastijen Lekornu koji je položio venac na spomenik Ukrajincima poginulim u borbama koje su počele krajem februara 2022. godine.

GRAFITI NA ULICAMA BEOGRADA ŽESTOKO PO VUČIĆU: Nazvan "izdajicom", komunalne službe farbaju uvrede (VIDEO)

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA