Najnovije

Rusija za godinu dana uložila u Herson više nego Ukrajina dok je bio njen

Hersonska oblast za godinu dana nakon ulaska u Rusiju ima pozitivne rezultate društveno-ekonomskog razvoja, uprkos konstantnom granatiranju i posledicama terorističkog napada na hidroelektranu Kahovka, uveren je šef regionalne vlade

Rusija je već uložila više u Hersonsku oblast nego Ukrajina tokom 30 godina koliko je region bio u njenom sastavu, ističe šef regionalne vlade Andrej Aleksejenko, prenose "RIA Novosti".

Hersonska oblast, godinu dana nakon pripajanja Rusiji ima pozitivne rezultate društveno-ekonomskog razvoja, uprkos konstantnom granatiranju i posledicama terorističkog napada na hidroelektranu Kahovka, uveren je Aleksejenko.

Ono što je glavno, je da se Hersonska oblast vratila kući, Rusiji, ističe on i dodaje da prethodna godina ipak nije bila jednostavna.

"Za to postoji nekoliko razloga. Doživeli smo razornu poplavu posle terorističkog napada nacista na hidroelektranu Kahovka. Konstantno nas granatiraju, a borbe na Dnjepru nisu prestajale ni jedan dan", pojašnjava on.

U Hersonskoj oblasti se grade i obnavljaju putevi, škole, bolnice, javna infrastruktura, ističe Aleksejenko.

Obnovljeno je snabdevanje vodom, gasom, grejanje i drugi sistemi u naseljima koje je zadesila poplava nakon što je ukrajinska vojska uništila Kahovsku hidroelektranu, dodaje šef regionalne vlade.

"Uspeli smo da se izborimo sa ovom vanrednom situacijom za kratko vreme - 23 hiljade kuća u tri okruga je potopljeno, na nekim mestima i do 7 do 9 metara. Uspeli smo da minimiziramo gubitke, sprečimo epidemiju među ljudima i životinjama, uprkos letnjim vrućinama i poplavama. I, naravno, da pomognemo ljudima – prvo kao deo akcije spasavanja, a onda i u vidu isplata", navodi Aleksejenko.

Prema njegovim rečima, učinjeno je sve što je moguće da se poplavljena područja vrate u normalan život.

U subotu, 30. septembra, pre tačno godinu dana, desio se odlučujući, istorijski i sudbonosni događaj, potpisani su sporazumi o prijemu četiri nova subjekta Federacije u sastav Rusije.

"Milioni stanovnika Donbasa, Hersonske i Zaporoške oblasti su izabrali da budu sa svojom otadžbinom", istakao je jutros predsednik Rusije Vladimir Putin.

Hersonska oblast proslavlja prvu godišnjicu u sastavu Rusije.

RUSKA AKCIJA KOJA ĆE SE PAMTITI: Uništeni brutalni položaji, čak 48. arsenala centralne raketne uprave

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA