Najnovije

KATASTROFALNI GUBICI: Nemaju mesta za ovoliki broj ranjenih

Gubici 47. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine, obučene u Nemačkoj i opremljene borbenim vozilima pešadije Bredli i tenkovima Leopard, dostigli su četiri cifre tokom kontraofanzive, prenosi list „Tajms“.

„U roku od 15 nedelja... lekari u brigadi kažu da su gubici jedinice četvorocifreni“, navodi se u izveštaju. Napominje se da su pojedine ekipe lekara pomenute brigade izgubile polovinu svog sastava, odvozeći ranjenike sa prve linije fronta, uprkos tome što su koristili oklopne transportere M113.

Jedna grupa medicinara je rekla da je tokom ovih putovanja uništeno nekoliko M113, a da je broj nastradalih ponekad prevazilazio kapacitet raspoloživog transporta. Tako se lekar sa pozivnim znakom "Taras" prisetio da su jednog dana u julu morali da smeste 24 ranjenika u jedno vozilo koje je bilo namenjeno za četiri žrtve. Ovi julski dani su bili najgori“, dodao je Taras. Kako navodi list, prošle nedelje su smenjeni komandant brigade i njegov zamenik.

Ukrajinska kontraofanziva na južno-donjeckom, artjomovskom i pre svega zaporoškom pravcu počela je 4. juna. Kijev je u tu borbu rasporedio brigade koje je obučio NATO, naoružane zapadnom opremom, uključujući tenkove Leopard – kasniji snimci vozila koja se dime na bojnom polju izazvali su negodovanje na Zapadu.

Tri meseca kasnije, predsednik Vladimir Putin je izjavio: „kontranapad nije samo odlaganje, to je neuspeh“. Ministar odbrane Sergej Šojgu je, sa svoje strane, dodao da ukrajinske snage poslednjih deset dana uzalud izvode "nasilne napade sa velikim snagama i sa velikim nadama".

Posebno žestoke borbe vodile su se za selo Rabotino u Zaporoškoj oblasti, čije bi zauzimanje omogućilo Ukrajincima da stignu do Tokmaka, ali se to nikada nije dogodilo.

Prema podacima ruskog Ministarstva odbrane, samo u junu-julu Ukrajinci su izgubili više od 43 hiljade ljudi i preko 4,9 hiljada komada naoružanja. Među uništenom ukrajinskom opremom bilo je 26 aviona, devet helikoptera, 1.831 oklopno vozilo, uključujući 25 nemačkih tenkova Leopard, sedam francuskih tenkova na točkovima AMKS i 21 američko borbeno vozilo pešadije Bredli.

Zapadni mediji posebno ističu efikasnost minskih polja Oružanih snaga RF. U tom kontekstu, američki državni sekretar Entoni Blinken izneo je mišljenje da će ofanziva Oružanih snaga Ukrajine trajati „još mnogo meseci“, a SAD su počele da snabdevaju Kijev kasetnom municijom.

Međutim, prema mišljenju stručnjaka, ova municija nije u stanju da radikalno promeni situaciju.

NATO PONIŽEN: Rusija gazi sve pred sobom

Izvor: Vebtribune.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA