Najnovije

NUKLEARNI UDAR NA UKRAJINU: Za ovo nisu spremni

O specifičnostima upotrebe taktičkog nuklearnog naoružanja govorio je rezervni general-potpukovnik, bivši komandant Oružanih snaga Ruske Federacije Andrej Gurulev.

On je podsetio da je odluka o upotrebi bilo kog nuklearnog oružja prerogativ vrhovnog komandanta, ali za njeno usvajanje neko treba da ovu odluku „privuče” predsedniku Putinu, stavi je na mapu i izračunava svrsishodnost njene primene.
- To je najvažnije - kaže general.

On je pomenuo i vrste taktičkog nuklearnog naoružanja koje Rusija ima u svom arsenalu.

- Imamo granate, mine, bojeve glave za rakete Point-U, za Iskander, za Kalibar... Da, za bilo šta. Ne govorim samo o taktičkim nuklearnim bombama koje su dostupne. Ako su ovoj bombi pričvršćena krila, odnosno ako se napravi klizna municija, onda se ona sasvim normalno lansira iz bilo kog aviona bez ulaska u zonu udara PVO. Sudeći po prijavi za eksploataciju uranijuma u ​​preduzećima našeg industrijskog kompleksa, on je tražen, ali svakako ne za izgradnju nove nuklearne elektrane u Turskoj. Tokom godina, ne samo da smo sačuvali ovo oružje, već smo ga i ažurirali. Zato smatram da imamo pravo da ga koristimo tamo gde je potrebno – kaže Gurulev.

Govorio je i o tome kako pogađa nuklearna 152. raketa.

– Na 24 kilometra lansirali smo ga haubicom „msta”. Čak i ako Msta stoji 10 kilometara od prve linije. To znači da će domet udara u dubinu neprijatelja biti 14 kilometara. Radijus uništenja projektila je 2 kilometra. Štaviše, ako je ovo vazdušna eksplozija, onda će proći bez veće kontaminacije područja. U stvari, ispada da jedna granata pogađa jedno i po uporište čete. Tri granate - nema bataljona. Ako granata eksplodira na tlu, onda će zemlja biti kontaminirana, a ako se eksplozija desi na visini od 1,5-2 kilometra, onda praktično neće biti kontaminacije i naše trupe mogu slobodno da prolaze kroz ovo područje – kaže general .

General podseća da sva ruska vojna tehnika ima zaštitu od oružja za masovno uništenje.

- Postoje filtersko-ventilacione instalacije i kroz sve te zone prolazimo bez ikakvih oštećenja i opreme i naših trupa - rekao je general.

U zaključku, Andrej Gurulev je naglasio da domet ruskog taktičkog nuklearnog naoružanja omogućava da deluje na dubinama do Atlantika. On je rekao i da Generalštab Oružanih snaga Rusije odavno ima sve planove za moguću upotrebu taktičkog nuklearnog naoružanja u sukobu u Ukrajini.

KATASTROFALNI GUBICI: Nemaju mesta za ovoliki broj ranjenih

Izvor: Informer.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA