Najnovije

"VAŠINGTON POST": Poraz Ukrajine bio bi kraj globalnog liderstva Amerike

Posledice prekida američke pomoći Ukrajini bile bi jednostavno katastrofalne. Ruska pobeda ne samo da bi ugrozila saveznike SAD u istočnoj Evropi, već bi poslala i opasan signal Severnoj Koreji i Kini i ukazala na slabosti Zapada, upozorava „Vašington post”.

Autor članka Mak But navodi mišljenje politikologa Aline Poljakove, koja predviđa da „ Ukrajinci neće prestati da se bore, ali će na kraju izgubiti rat bez podrške SAD “.

Vojni poraz Ukrajine ujedno podrazumeva da će se Rusija približiti NATO-u i Evropskoj uniji, a to je iskreno rečeno znači - kraj globalnog liderstva SAD.

Osim toga “Vašington post” neuspeh SAD da podrže Ukrajinu ocenjuje kao „ najveću spoljnopolitičku grešku SAD barem od invazije na Irak 2003 .

Usavršavanje oružja, proširenje dometa i efikasnosti ruske artiljerije i dronova, kao i gustina ruskih minskih polja, osudili su na propast ukrajinsku kontraofanzivu.

Ako nejednakost u mogućnostima ukrajinske i ruske vojske nastavi da raste, što je neminovno ako prestane američka pomoć, Ukrajina će se suočiti sa mogućnošću ruskog prodora.

Sagovornici koje citira američki list upozoravaju da će Rusija moći da napada Kijev do 2025. godine, a ukrajinske snage će se do tada srušiti.

A ako Sjedinjene Države očekuju da će Evropa umesto njih da pomogne Ukrajini, onda će u suštini morati da iscrpe sopstvene rezerve, pošto je posle završetka Hladnog rata „potencijal odbrambene industrije atrofirao sa obe strane Atlantika.”

SKANDAL NA CRVENOM TRGU U MOSKVI: Vikao "Slava Ukrajini", policija...

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA