Najnovije

KREĆE HAOS U KIJEVU! Nema više pomoći iz Bele kuće, Zelenski pitao kako će penzije da primaju penzioneri u Ukrajini?

Ukrajinski predsednik je zabrinut što je Amerika iz raspoloživih rezervi poslala poslednji paket pomoći i više nema sredstava. U Ukrajini ima oko 12 miliona penzionera koji će jednostavno umreti ako ne dobiju penziju, požalio se on.

Sjedinjene Američke Države više ne mogu da šalju vojnu pomoć Kijevu, prestaje finansiranje, potvrdio je na brifingu koordinator za strateške komunikacije Bele kuće DŽon Kirbi.

"Pomoć koju smo pružali je utihnula", rekao je Kirbi, tvrdeći da dalja dodela sredstava Kijevu u potpunosti zavisi od Kongresa.

Amerika je iz raspoloživih rezervi poslala poslednji paket pomoći Ukrajini, više nema sredstava, pojasnio je.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski se pita kako će sad ukrajinski penzioneri, te optužuje kandidata za predsednika SAD, guvernera Floride Rona Desantisa i republikanace u Kongresu, koji zapravo blokiraju isporuku pomoći, da zbog njih penzioneri u Ukrajini neće dobiti svoje isplate.

Američki političar bi mogao da promeni svoju poziciju i da milione ukrajinskoj vojsci, rekao je Zelenski novinarima u Rigi, odgovarajući na negodovanje Desantisa zbog toga što SAD šalju novac za isplate ukrajinskim činovnicima i penzionerima.

"U Ukrajini ima oko 12 miliona penzionera koji će jednostavno izumreti ako im se ne da penzija", požalio se Zelenski i dodao da je Desantis mlad i "ne razume šta znači podržavati penzionere" u zemlji koja je u ratu.

"Kada Desantis postane penzioner, lično ću mu pomoći sa zahvalnošću jer su SAD pomogle našim penzionerima", obećao je Zelenski.

Okrivio je republikance i za to što nisu podržali finansijsku pomoć za plate ukrajinskim vojnicima i što su insistirali da se to pitanje tiče samo Ukrajine kojoj je, kako kaže, samo bila potrebna pomoć za budžet.

Kako je krajem decembra ukazao državni sekretar Entoni Blinken, poslednji paket vojne pomoći za Kijev u 2023. godinu iznosi 250 miliona dolara. Time se iscrpljuju sredstva koja su namenjena za podršku Kijevu, upozorila je Bela kuća i dodala još tada da neće biti novih zaliha oružja i municije dok Kongres ne odobri dodatna sredstva.

MOSKVA DIREKTNO UDARA NA AMERE! Ovo je poruka od jutros

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA