Najnovije

OPKOLJIVANJE JE POČELO! Šalju vojsku na Rusiju?

Očekivano trajno raspoređivanje brigade nemačke vojske u Litvaniji označava jačanje vojnog prisustva NATO-a u blizini ruskih granica.

Ovo je danas saopštila portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

„Pojačana aktivnost i vojni potencijal NATO-a i članica Alijanse u blizini ruskih granica su provokativni. To dovodi do eskalacije vojnih tenzija, a ne do ublažavanja, suprotno onome što zapadni političari govore običnim Evropljanima“, rekla je Zaharova novinarima.

Ona je podsetila da su Berlin i Vilnjus prošlog meseca potpisali sporazum po kome će vojno prisustvo Bundesvera u Litvaniji biti na nivou brigade.

„Raspoređivanje kontingenta počeće sledeće godine, kako bi do 2027. godine dostigao operativnu spremnost, pod uslovom da Litvanci izgrade neophodnu infrastrukturu. Brigada od skoro 5.000 oficira i 200 civilnog osoblja biće stalno stacionirana u Litvaniji“, navela je Zaharova.

Zaharova je naglasila da čim brigada dostigne operativnu spremnost, NATO namerava da preda pod svoju komandu borbenu taktičku grupu, koja je sada operativna u Litvaniji, preneo je Tas.

„Jačanje snaga Alijanse na istočnom krilu se ubrzano odvija. To se radi i na koalicionoj i na bilateralnoj osnovi. Osim toga, ove godine će se održati niz vojnih vežbi na teritoriji baltičkih zemalja, a njihovi scenariji uključuju takozvanu pripremu za sukob većih razmera“, dodala je Zaharova.

STIŽE "FAB 1500" - RUSKA BRUTALNA BOMBA: Savremeni arsenal od kog drhti ceo svet (FOTO)

Izvor: Vebtribune.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA