Najnovije

NJUJORK TAJMS TVRDI: CIA učestvuje u ubistvima Hamasovih lidera

CIA, snajka, CIA...

Centralna obaveštajna agencija (CIA) pomaže Izraelu da prikupi obaveštajne podatke o najvišim zvaničnicima Hamasa u cilju njihove eliminacije, rekli su neimenovani američki zvaničnici za "NJujork tajms".

Američki savetnik za nacionalnu bezbednost DŽejk Salivan naredio je stvaranje radne grupe fokusirane na Hamas u danima nakon napada militantne grupe na Izrael 7. oktobra, rekli su izvori. Jedinica je fokusirana isključivo na visoke zvaničnike.

CIA je takođe podigla nivo prioriteta za Hamas sa nivoa četiri na nivo dva, rekli su zvaničnici, čime su "oslobođena" dodatna sredstva za prikupljanje obaveštajnih podataka. Međutim, s obzirom da su granice Gaze još čvršće zaključane nego pre rata, a Izrael namerno ometa komunikacione mreže, list navodi da će biti potrebno "vreme da se razviju novi (ljudski) izvori".

Vašington se ranije oslanjao na Zapadni Jerusalim za informacije o Hamasu, ali je odustao od tog pristupa kada se saznalo da je vlada premijera Benjamina Netanjahua posedovala detalje planova grupe da napadne Izrael, pod šifrovanim imenom "Jerihonski zid", više od godinu dana, a da te informacije nije podelila ni sa drugim izraelskim službama ni sa svojim glavnim saveznikom - SAD.

SAD se navodno nadaju da će fokusiranje na palestinske militante na visokom nivou preokrenuti neke od negativnih posledica izraelskog razaranja u Pojasu Gaze.

Zvaničnici su za "NJujork tajms" rekli da su zabrinuti da je fokus Izraela na operativce Hamasa na niskom nivou bio "pogrešan", objašnjavajući da se oni mogu lako zameniti.

Pored toga, rekli su, prateći rizik za civilno stanovništvo je bio prevelik i mogao bi čak podstaći one koji nisu članovi da se pridruže otporu militanata.

Šef američke Centralne komande, general Majkl Erik Kurila, i nekoliko drugih visokih vojnih zvaničnika putovali su u Izrael više puta kako bi ih pozvali da se fokusiraju na lidere Hamasa umesto na borce srednjeg ili nižeg ranga, navodi se u izveštaju. Izrael je krajem 2023. godine tvrdio da je ubio oko trećine od 20.000 do 25.000 boraca Hamasa za koje se veruje da žive u Gazi.

Ubistvo ili hvatanje glavnih ličnosti Hamasa za koje se veruje da su odgovorne za napad 7. oktobra kada je stradalo 1200 Izraelaca i oteto više od 240 bili bi velika pobeda u odnosima s javnošću Netanijahuove vlade, navodi "NJujork tajms".

Američki zvaničnici veruju da je najmanje jedan od njih – vođa grupe u Gazi, Jehija Sinvar – skriven u sistemu tunela duboko ispod grada Kan Junisa na jugu Gaze. Drugi, vojni komandant Mohamed Deif, decenijama je izbegavao izraelske bezbednosne službe.

Izrael je ubio više od 23.000 Palestinaca u Gazi od 7. oktobra i ozbiljno ranio desetine hiljada drugih, prema Ministarstvu zdravlja enklave. Rezultirajući međunarodni bes zbog akcija jevrejske države nedavno je kulminirao optužbama za genocid koje je Južna Afrika podigla protiv Izraela pred Međunarodnim sudom pravde.

Pročitajte OVDE zašto su Poljaci digli avione na granici sa Ukrajinom 

Izvor: RT Balkan

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA