Najnovije

VUČIĆ JAVNO OGOLIO NATO: Evo šta nam spremaju - suprotno UN1244!

Srbija ne može da se suprotstavi ni u novcu, ni u oružju SAD, Turskoj i mnogim drugim državama koje brinu o albanskim nelegalnim i kriminalnim strukturama, ali može da uvek bude dovoljno snažna da to bude odvraćajući faktor za svakoga ko bi pomislio da je ugrozi, rekao je Aleksandar Vučić, predsednik Srbije.

Pripremamo paket od još 150 miliona evra i 400 miliona evra za dodatno opremanje i naoružavanje Vojske Srbije. To je mimo onoga što je već zapisano u budžetu, gde je predviđeno oko 360 miliona evra za dodatno naoružavanje.

Srbija kreće sa serijskom proizvodnjom dronova „samoubica”. Stigla i oprema za ometanje neprijateljskih dronova i niskoletećih letelica, helikoptera i aviona, koja je kupljena pre dve godine.

Rušenje međunarodnog pravnog poretka daljim naoružavanjem tzv. kosovskih bezbednosnih snaga ima za cilj da se suprotno Rezoluciji 1244 sa teritorije Kosova i Metohije u potpunosti ukloni bilo kakav trag postojanja Republike Srbije i srpskog naroda. Izjave pojedinih tzv. kosovskih zvaničnika nedvosmisleno govore o takvom njihovom cilju. Hvale se da će svaka policijska patrola biti naoružana dugim cevima, kako bi Srbi osećali nesigurnost i što pre napustili Kosovo – rekao je juče predsednik Srbije Aleksandar Vučić, nakon što je sa ministrom odbrane Milošem Vučevićem i zamenikom načelnika Generalštaba VS general-potpukovnikom Želimirom Glišovićem obišao Dežurni operativni centar Vojnobezbednosne agencije (VBA).

Šiptarsko-američke mutljavine na Kosmetu

Vučić je istakao da odluka o daljem naoružavanju nije samo najavljena već je i doneta u američkom kongresu i sprovodi se gotovo svakodnevno i posredstvom drugih zemalja, pre svega Turske, NATO zemalja i Hrvatske. On je naveo i da Priština ima najbrže rastući budžet za vojsku i policiju, koje ne bi smele ni da postoje prema međunarodnom javnom pravu.

„Tzv. kosovske snage bezbednosti, bez sopstvene proizvodnje, u ovom trenutku imaju zajedno sa tzv. kosovskom policijom 223 oklopna vozila. Žele da do 2027. imaju 5.500, kako oni to kažu, profesionalnih vojnika u KBS i još 20.000 u prvoj rezervi. Ta transformacija se obavlja u skladu sa planom Sjedinjenih Američkih Država i pod mentorstvom stručnjaka iz SAD”, rekao je Vučić i dodao da se u Prištini razmatra uvođenje obaveznog vojnog roka, kako bi se ovi zadaci mogli ispuniti.

„Te oružane snage do 2027. godine, pored lakog streljačkog naoružanja, treba da budu opremljene sa više od 350 borbenih oklopnih vozila, helikopterima, protivoklopnim vođenim raketama, samohodnim bacačima, haubicama, protivvazduhoplovnim sistemima, izviđačkim taktičkim borbenim letelicama i kiler dronovima ili dronovima kamikazama. Iz Amerike su već isporučene velike količine terenskih vozila ’hamer’, borbenih vozila ’gardijan’, manje količine oklopnih vozila ’bastion’, izviđačke bespilotne letelice RQ-20 puma, a najavljeno je opremanje značajnim količinama protivoklopnih sistema ’dževelin’, dok se navodno razmatra i nabavka nepoznatih količina pametnih protivtenkovskih mina M93 hornet”, naveo je Vučić i naglasio da oklopna vozila isporučuje i Turska, dok su iz Hrvatske stigle uniforme i jurišne puške VHS2 početkom ove godine.

Predsednik Srbije je naglasio da se sve ovo radi nelegalno jer Rezolucija 1244 SB UN predviđa demilitarizaciju kosovskih Albanaca. On je istakao da Srbija nije jaka kao SAD, Velika Britanija, Nemačka ili Turska, ali i dalje može celom svetu da ukaže kako se brutalno krše međunarodne javnopravne norme.

On je rekao da je naše da razumemo šta je to što se zbiva oko nas, da čuvamo mir, da čuvamo stabilnost, ali i da snažimo našu vojsku, dodavši da je koordinacija bezbednosnih struktura Srbije tj. MUP-a i vojske vrlo dobra. U tom pogledu, istakao je važnost VBA za bezbednost i sigurnost naše vojske, jer ova agencija prati i sve što se dešava u Kopnenoj zoni bezbednosti uz administrativnu liniju sa KiM.

Stostruko jača Vojska Srbije 

Uz konstataciju da je Vojska Srbije danas stostruko jača nego pre deset godina, predsednik Vučić je najavio da će se u 2024, najviše do sada, ulagati u vojnu opremu i nova vozila, koja bi trebalo da stignu do kraja 2026.

„Mi pripremamo sada paket od još 150 miliona evra i još 400 miliona evra za dodatno opremanje i naoružavanje Vojske Srbije. Ova godina će biti najsnažnija i najveća u pogledu vojne opreme. Ovo što sam rekao je mimo onoga što je već zapisano u budžetu, gde je predviđeno oko 360 miliona evra za dodatno naoružavanje”, rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, 186 miliona evra slobodnih sredstava na računu Jugoimport SDPR-a odmah će biti utrošeno za kupovinu oružja i oruđa iz fabrika naše namenske industrije. Pored osam „nora”, Srbija će uzeti 81 produženi „miloš” za prevoz pešadijskih jedinica i dodao da će svako od tih vozila biti naoružano daljinsko-upravljivim stanicama ili 12,7 ili 14,5 milimetara ili 20 milimetara i protivoklopnim raketama kako bi moglo da u svakom trenutku pruži odgovor i težim oklopno-mehanizovanim jedinicama i borbenim vozilima. „Uzećemo 30 kupola za ’lazare’ sa specijalnim dupsovima, uzećemo i od Mađarske 26 borbenih vozila pešadije i još neke delove”, rekao je Vučić i dodao da je stigla i oprema za ometanje neprijateljskih dronova i niskoletećih letelica, helikoptera i aviona, koja je kupljena pre dve godine.

Naveo je da Srbija privodi kraju potpuno opremanje PVO sistema, koji će, prema njegovim rečima, predstavljati izuzetno veliki problem za svakog potencijalnog agresora. Takođe, Srbija kreće sa serijskom proizvodnjom dronova „samoubica” i najavio da bi već pre kraja ove godine mogli da imamo više hiljada takvih dronova predatih Vojsci Srbije na upotrebu. On je zahvalio ljudima iz Vojnotehničkog instituta i svima drugima koji u tome učestvuju, naglasivši da su ti dronovi rezultat domaće pameti i domaće proizvodnje.

Na novinarsko pitanje da li je nabavka oružja i oruđa odgovor na naoružavanje Prištine ili realizacija prethodnih planova, Vučić je odgovorio da Srbija ima svoje planove, ali i da dobro razume šta je to što se zbiva i ne samo kada je reč o Prištini.

„Dobro analiziramo situaciju u svetu i u regionu, sagledavamo sve činjenice, dobro vidimo kako se kreću i političke prilike, dobro razumemo čiji su sve interesi da Srbija bude slomljena. U skladu sa tim i sa svojim mogućnostima donosimo odluke. Naše su mogućnosti izuzetno male u odnosu na velesile poput SAD, Turske i mnoge druge koje brinu o albanskim nelegalnim i kriminalnim strukturama”, rekao je Vučić.

Kako je zaključio, Srbija njima ne može da se suprotstavi, ni u novcu, ni u oružju, ali može da uvek bude dovoljno snažna da to bude odvraćajući faktor za svakoga ko bi pomislio da je ugrozi.

VBA bdi nad bezbednošću naše vojske

Tokom jučerašnje posete Dežurnom operativnom centru Vojnobezbednosne agencije, predsednik Vučić je istakao da se VBA bavi bezbednošću i sigurnošću naše vojske i onim što se dešava u našim kasarnama.

„Važno je da uvek imate punu kontrolu nad onim što se zbiva”, naglasio je Vučić i istakao da VBA sarađuje i sa svim drugim službama bezbednosti, kao i da prikuplja podatke i o tome šta se dešava u Ukrajini i Gazi i drugim mestima, kako bismo mogli da iskustva primenimo u svom odbrambenom sistemu.

Predstavnici Vojnobezbednosne agencije su rekli Vučiću da Operativni centar radi non-stop, 24 sata, 365 dana u godini i da se odatle kontroliše cela teritorija i prikupljaju informacije.

Odgovarajući na novinarsko pitanje u vezi sa hapšenjem srpskog državljanina koji je, kako je rečeno, radio u korist špijunskih službi Albanije, Vučić je rekao da je dobio nešto širi izveštaj i da je to posao za BIA, ali da nema sumnje da je na teritoriji Srbije pojačano prisustvo obaveštajnih agencija iz inostranstva.

Pročitajte OVDE šta poručuje Putin 

Izvor: Politika / Pravda.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA