Bez kafe većina nas ne može ni da zamisli početak dana. Iako svako od nas ima omiljenu vrstu crnog napitka, ipak je većina ljubitelja turske ili "domaće" kafe koju uglavnom spremju kod kuće.
U nastavku vam otkrivamo kako da napravite savršenu "domaćicu".
Foto: Pixabay
Ono bez čega nećete moći da napravite savršenu tursku kafu su voda i mlevena kafa, a po ukusu u nju možete da dodate šećer ili mleko.
Vode vam je potrebno onoliko koliko ćete popiti što po pravilu znači - ako želite da napravite samo jednu šoljicu kafe onda vam je dovoljna šoljica vode koju treba da sipate u džezvu.
Foto: Pixabay
Bitna stvar je da kafu trebate da stavite tik pre nego što voda provri. DŽezvu sklonite sa ringle pa stavite kafu - na jednu šoljicu vode ide jedna puna kašičica kafe.
Kada ste stavili kafu u vodu promešajte i vratite na šporet da provri. Kada kafa provri sklonite je sa šporeta i postupak ponovite još dva puta jer ukus kafe je najbolji kada ona provri tri puta. Zatim omiljeni topli crni napitak ulijete u šoljicu i po želji dodajte šećer i/ili mleko.
Izvor: zenasamja.me