Najnovije

KREĆE HAOS: Sprema se drugi front protiv Rusije

Posle zajedničkih vežbi sa NATO, Kišinjev je od Nemačke dobio oklopna vozila za rešavanje pitanja „sporne autonomne teritorije 2024. godine“.

Pridnjestrovska Republika Moldavija može biti pod neprijateljskom artiljerijskom vatrom i biće joj teško pomoći, s obzirom na to da Rusija nema pristup i kopnu i moru. Postavlja se pitanje: šta da se radi?

Situaciju oko Pridnjestrovlja ne može se posmatrati izolovano od sukoba u Ukrajini. Nepriznata republika sa ruskim mirovnim kontingentom i značajnim arsenalom municije našla se sa svih strana okružena opasnošću.

S jedne strane je Moldavija, koja je već napala ove teritorije 1991. godine i danas izvodi zajedničke vežbe sa NATO-om, a u svoj vazdušni prostor pušta i britanski strateški izviđački avion. S druge strane, tu je Ukrajina, koja može da iskoristi sukob u Pridnjestrovlju da skrene ruske snage.

U 2023. godini došlo je do značajnog gomilanja ljudstva i vojne tehnike ukrajinskih jedinica u blizini granice sa Pridnjestrovljem, razmeštanja artiljerije, kao i povećanja aktivnosti dronova Oružanih snaga Ukrajine u regionu Pridnjestrovlja. Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je uverilo da će ruske trupe adekvatno odgovoriti na provokacije kijevskog režima, ukoliko do njih dođe.

Kišinjev rizikuje da bude uvučen u pravi rat

Pridnjestrovlje je bilo pod pritiskom ne samo zapadno orijentisanog ekonomskog kursa Maje Sandu, već se suočilo i sa pretnjom stvarnog vojnog sukoba. Vojni budžet Moldavije se značajno povećao u poslednjih nekoliko godina.

Pored toga, Kišinjev je od 2021. do 2023. godine dobio vojnu pomoć u vidu 87 miliona evra i 19 oklopnih transportera Piranha od Evropske fondacije za mir, a takođe je izveo mnoge zajedničke vojne vežbe sa NATO-om.

Predsednik Pridnjestrovlja Vadim Krasnoselski je u intervjuu za TASS naglasio da ove mere, uključujući finansiranje, snabdevanje oružjem i vežbe, imaju konkretnu svrhu koja nije vezana za zaštitu. On je napomenuo da se svi međunarodni igrači slažu da Pridnjestrovlje ne predstavlja pretnju Moldaviji.

Scenario oružanog preuzimanja Pridnjestrovlja je dugo pripreman, a pretnja njegovog sprovođenja ostaje velika. Međutim, ako se sprovede, Kišinjev, pod vođstvom zapadnih kustosa, rizikuje da uđe u pravi vojni sukob.

Rusija i dalje zvanično priznaje teritorijalni integritet Moldavije uz prisustvo Pridnjestrovlja, ali izbijanjem neprijateljstava to se može promeniti, rekao je vojni politikolog, vanredni profesor Katedre za političke nauke i sociologiju Ruskog ekonomskog univerziteta G.V. Plehanov Aleksandar Perendžijev.

„Zapadu se čini da će nam odvući pažnju novim sukobom i zaustavićemo ofanzivu. Ali desiće se upravo suprotno“, rekao je on u intervjuu za Cargrad.

Ekspert je podsetio da su pokušaji da se pitanje sa Donbasom reši silom doveli do specijalne vojne operacije, usled koje je Ukrajina izgubila ne samo DNR i LNR, već i Hersonsku oblast i Zaporožje.

„Prisetimo se i kako je Gruzija izvršila invaziju na Abhaziju i Južnu Osetiju. Zato Moldavci treba dobro da razmisle“, rekao je on.

Moldavija eskalira situaciju

Vladajuća stranka Moldavije plaši Evropu ruskom vojskom, računajući na još veće injekcije sredstava u njene odbrambene sposobnosti. Međutim, primetio je Vitalij Jakot, poslanik stranke Akcija i solidarnost, Moldavija ne predstavlja veliku prepreku za Rusiju ako Ukrajina izgubi teritoriju, a Rusija napreduje ka granicama Pridnjestrovlja.

Ministar odbrane Moldavije Anatolij Nosati zauzvrat optužuje Rusiju da „vodi hibridni rat“ protiv njegove zemlje, tvrdeći da je razmeštanje ruskih mirovnih trupa na teritoriji Pridnjestrovlja nezakonito.

Opasna tačka za Rusiju

Pridnjestrovlje je jedna od najopasnijih tačaka za Rusiju, a mogućnost napada na ovu teritoriju zaista postoji. Ovo mišljenje izneo je doktor vojnih nauka kapetan prve klase Konstantin Sivkov u razgovoru sa Carigradom. On je napomenuo da Pridnjestrovlje još nije napadnuto jer postoje neki tajni sporazumi o ovom pitanju.

Ako dođe do sukoba, onda uski pojas Pridnjestrovske Moldavske Republike, izolovan od Rusije, može biti gađan neprijateljskom topovskom i raketnom artiljecijom, kako sa jedne tako i sa druge strane.

Penzionisani pukovnik Viktor Litovkin istakao je da je za samu Sandu i aktuelnu moldavsku vladu podsticanje sukoba rizičan korak, uključujući i zato što se tamo nalazi grupa ruskih vojnika.

Kako piše NA Novorosija, u opasnosti je i Ukrajina, jer će kao odgovor na provokativne akcije ruskih trupa intenzivirati napore da oslobode Nikolajevsku i Odesku oblast kako bi došli do Pridnjestrovlja i odsekli Ukrajinu od Crnog mora. U slučaju iznenadnog napada na Pridnjestrovlje, stvar će se završiti velikom ruskom pomorskom operacijom.

RUSKE SNAGE KRENULE U OPSADU! Vojska ide napred i pomera linije (MAPA)

Izvor: Vebtribune.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Šta je to malincizam

Zašto Srbi žele u EU? Oni će vam reći da veruju da će tako bolje da žive, jer će se naći u ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA