Najnovije

NOVO RANGIRANJE VOJNE SNAGE: Evo na kom mestu je Srbija!

Vojska Srbije iz godine u godinu napreduje i unapređuje svoj borbeni potencijal, čemu svedoče sve veća izdvajanja iz budžeta naše zemlje.
Vojska Srbije - prizor sa vojne vežbe / Skrinšot

Vojska Srbije - prizor sa vojne vežbe / Skrinšot

Ovaj napredak ponovo je zabeležio i najpoznatiji svetski sajt koji se bavi analizom, poređenjem i rangiranjem država na osnovu snage i sposobnosti njihovih oružanih snaga – "Global fajerpauer".

U listi za 2024. godinu, prva tri mesta već tradicionalno pripala su vojskama Sjedinjenih Američkih Država, Ruske Federacije i Narodne Republike Kine. Odmah ispod njih, na četvrtom mestu nalazi se Indija, dok je peto mesto preuzela Južna Koreja prestigavši Veliku Britaniju koja je pala na šesto.

Posle Britanije, slede oružane snage Japana, Turske, Pakistana i interesantno – Italije, koja je prestigla Francusku i zauzela impresivno deseto mesto. Napredak su ostvarile i vojske Irana (14. mesto), Izraela (17. mesto), Nemačke (19. mesto), Španije (20. mesto) i Poljske (21. mesto), dok je Ukrajina uprkos svoj pomoći sa zapada pala na 18. mesto.

Srbija je, kao i nekoliko godina unazad, zabeležila napredak – pa su se naše oružane snage sa 58. popele na 56. mesto. Od zemalja sa kojima se graničimo, ispred nas nalaze se samo Mađarska na 54. i Rumunija na 47. mestu, dok su Bugarska i Hrvatska na 63, odnosno 66. mestu.

Daleko ispod Srbije su i Albanija (90. mesto), Severna Makedonija (110. mesto), Bosna i Hercegovina (116. mesto), Crna Gora (129. mesto), kao i tzv. "Kosovo" na 135. mestu.

Pročitajte OVDE o novim tenzijama na Kosovu i Metohiji

Izvor: RT Balkan

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA