Najnovije

PORUKA IZ LONDONA: Sukob velikih sila za par godina

Svet se nalazi u "predratnoj fazi", i u narednih pet godina moguće je da u ključnim oblastima izbiju sukobi sa velikim silama u usponu, upozorava britanski ministar odbrane Grant Šaps.

"Era dividende mira je završena. Za pet godina mogli bismo da to vidimo na više mesta, koja uključuju Rusiju, Kinu, Iran i Severnu Koreju", podvukao je britanski ministar.

Šapsov govor je, kako ukazuje "Foks njuz", u velikoj meri imao za cilj da argumentuje povećanje troškova za odbranu, koja bi bila kako sredstvo odvraćanja, tako i priprema za potencijalne sukobe koji bi mogli da se dogode u roku od pet godina.

"Danas naši protivnici užurbano obnavljaju barijere. Stari neprijatelji su reanimirani. Novi neprijatelji se oblikuju. Borbene linije se ponovo iscrtavaju", poručio je Šaps, navodeći da će broj sukoba u svetu rasti, a da će 2024. godina biti prelomna tačka.

Šaps je istakao i različite velike odbrambene napretke koje je Velika Britanija dostigla tokom godina, uključujući i, između ostalog, one u oblasti radara i mlaznih motora.

Britanski duh za pronalaske i inovacije ostaje jak, ali kreativne moći nacije moraju ponovo da se preusmere ka odbrambenim aktivnostima, tvrdi Šaps.

Izvor: RT Balkan 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA