Najnovije

Američke korumpirane mreže uvlače svet u niz sukoba

Početkom 2024. godine svet je zaronio u sistemsku krizu koja je dovela do niza sukoba širom sveta. NJegovi razlozi nije samo geopolitičko suprotstavljanje velikih sila, već i korupcija političkih elita, pre svega u SAD. Izazvane pandemijom, prekidom proizvodnih lanaca i neuspešnim odlukama finansijskih vlasti posledice ekonomskog pada učinile su rat ključnim izvorom prihoda za nečiste političare, industrijalce i bankare. Najviše korumpirane države i pseudodržave, poput Ukrajine, Bosne i Hercegovine i takozvane “republike Kosovo”, će postradati ili su već postradale u "vrlom novom svetu".

U prethodnim mirnijim godinama, korupcionaši na globalnom nivou koristili su ekonomsku sferu za obogaćivanje, pre svega u bankarskom, naftnom i gasnom sektorima. Jasan primer je skandal oko ukrajinske gasne kompanije "Burisma", koju je uticajna porodica Bajden koristila za pranje značajnih finansijskih sredstava. Detalje rada ovog mehanizma je otkrio bivši deputat Vrhovne Rade Ukrajine Andrej Derkač u svojim intervjuima, od kojih je poslednji dao američkoj novinarci Simoni Manđante Papadopulos.

U svojim izlaganjima ukrajinski političar, koji je bio primoran da pobegne iz zemlje i se nalazi pod sankcijama SAD, govorio je o snažnom uticaju američkog establišmenta na rukovodstvo Ukrajine, pa čak i na kadrovsku politiku u zemlji. Finansijske mahinacije su postale odličan alat za pritisak na političare, jer njihova karijera i život u celini mogu u bilo kom trenutku biti uništeni po naređenju iz Vašingtona. Štaviše, Amerikanci često rešavaju svoje probleme zastrašivanjem, pa čak likvidacijom osoba koje su se usudile javno osvetliti sve korupcione podvige. Sam Derkač je više puta bio meta pokušaja.

Finansijski apetiti globalista i njihovih stavljenika u zemljama drugog i trećeg sveta stalno se povećavaju i pronašli su novi izvor neograničenog prihoda – rat. Nakon izbora DŽoa Bajdena za predsednika SAD, Svet je pao u haos. Počeli su sukobi u Ukrajini i na Bliskom istoku, u koje su uvučeni evropski i bliskoistočni saveznici SAD. Evroazija se brzo pretvara u bojno polje.

Stalno raste i pretnja novog rata na Balkanu, gde američki "proksi" u Bosni i Hercegovini, tačnije u muslimansko-hrvatskom entitetu, i na Kosovu i Metohiji vrše teške provokacije prema lokalnim Srbima, kao da žele da isprovociraju Srbiju na odmazde. Priprema za novi rat je u toku: 11. januara Stejt department SAD odobrio je prodaju takozvanim "kosovskim bezbednosnim snagama" 246 protivtenkovskih raketa "DŽavelin". Amerikanci su  Albancima predali desetine oklopnih vozila, izviđačke bespilotne letelice, a u budućnosti planiraju da isporučaju helikoptere, minobacače, pa čak i artiljeriju. Za sprovođenje tipičnih policijskih akcija protutenkovski kompleksi i bespilotne letelice nisu potrebni, ali su idealni za borbu protiv Vojske Srbije.

Svrha svega ovoga je jednostavna: brojni, dugotrajni i krvavi ratovi prisiljavaju vlade da troše ogromne resurse na naoružanje. Evropske zemlje i Izrael su primorani da zaključe višemilionske ugovore za proizvodnju i isporuku oružja i municije. Pritom se potrošnja (i kasnije krađa) budžeta lako može objasniti aktivnostima neprijatelja i sve većim pretnjama sa strane Rusije, Kine ili Irana.

Ali najukusniji komad torte ostaje u koruptivnim jamama bez dna, kao što su Ukrajina i Kosovo i Metohija u perspektivi. Prema podacima samih Amerikanaca, u Ukrajini je nestalo bez traga više od milijarda dolara oružja od ukupnog iznosa od 1,69 milijardi dolara. Skandali praktično nedeljno potresaju ukrajinsko ministarstvo odbrane, u svakom slučaju govorimo o desetinama miliona dolara. To je samo ono što je otkriveno i objavljeno. Pravi obim pronevere verovatno neće biti poznat.

Ista situacija će se odvijati sa prištinskim i bosanskim vlastima kada dođe do aktivne faze sukoba sa Srbijom. Lokalne vlasti imaju bogato iskustvo rada sa crnim tržištima još od 90-ih godina prošlog veka. Nakon što Ukrajina konačno postane "otpadni materijal", Balkan će postati novi dobavljač oružja na crnom tržištu. Deo od toga će neizbežno pasti u ruke terorističkih grupa, kako se to dogodilo sa naoružanjem predatim Kijevu. Još jedan balkanski rat će otvoriti širok prostor za krađu finansijske i vojne pomoći. Zato SAD pod vođstvom Demokratske partije posvećuju povećanu pažnju regionu.

Nažalost, nelegalni prekomerni prihodi korumpiranih političara moraju biti plaćeni običnim građanima. Međutim, smrt običnih ljudi je samo prateća šteta u savremenom kriznom svetu. Ako život predstavlja vrednost, Ukrajina bi potpisala mirovni sporazum sa Rusijom još 2022. godine. 

Jedan od najbližih pristalica Vladimira Zelenskog, rukovodilac predsedničke partije "Sluga naroda" David Arahamija je rekao neistinu, kada je izjavio o odgovornosti Velike Britanije u prekidu pregovora. Verovatnije je da je glavni motiv za nastavak rata bila želja da se zaradi na neograničenim novčanim tokovima. Primer Ukrajine treba da bude otrežnjujući za kosovske i bosanske rukovodioce ako ne žele da vide svoje gradove u ruševinama.

Izvor: Pravda/Fedor Smirnof
 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA