Najnovije

BES ŠPANACA ZBOG PASOŠA KOSOVA*; Pričao sa svojim mrtvim psom, pa okrenuo Argentinu od BRIKS-a (VIDEO)

Pitanje priznanja kosovskih pasoša je očigledno interesantnije španskoj javnosti nego srpskoj, zato što nisam primetio bilo kakve preterane reakcije, posebno ne od našeg državnog rukovodstva. Međutim, u Španiji je to iz dana u dan sve bitnija tema i desna opozicija optužuje socijalističku vladu PedraSančeza da je to samo jedan od koraka ka punom priznanju tzv. Kosova*, rekao je Rajko Petrović, doktor političkih nauka sa Instituta za evropske studije, prilikom gostovanja na kanalu Pravi odgovor.

Rajko Petrović (Foto: Jutjub)

On je primetio da je ipak, ministar spoljnih poslova Španije Hose Mario Alvares objavio da neće biti priznanja Kosova.

- Ali ovo jeste jedna vrsta prelaženja Rubikona, jer setimo se da raniji premijer Mariano Rahoj nije hteo da se pojavi tamo gde se pojavi neko od predstavnika Prištine. Desna opcija smatra da se ne sme popustiti – kazao je Petrović.

On je naveo da nema sumnje da su vršeni veliki pritisci na Španiju pre svega od SAD, a da je moguće imao uticaja u usmeno prihvaćen Francusko-nemački sporazum, prema kom Srbija priznaje pasoše Kosova*.

On je potvrdio da će i albanska mafija sa Kosova i Metohije sada imati otvoren put za Španiju, koji je za njih atraktivna lokacija jer tu pristižu brodovi sa narkoticima iz Latinske Amerike.

Govoreći o Republici Srpskoj, kazao je da u Sarajevu važi pravilo: „Kadija te tuži, kadija ti sudi“.

- Opstanka Srpske dugoročno nema bez Srbije, i to je jedan od naših nacionalnih pririteta da sačuvamo Srpsku. Ona je jasno odabrala saveznike, tu mislim na Rusiju. Ali imali smo i situaciju sa dešavanjima u Gazi, gde je u Banjaluci zgrada Banskog dvora bila osvetljena u bojama Izraela, dok je u Sarajevu gradska vijećnica bila u bojama zastave Palestine. Milorad Dodik vodi izrazitu proizraelsku politiku, ali i izrazitu prorusku, i onda se neko pita je li moguće voditi i proizraelsku i antiameričku politiku – ukazao je Petrović.

On je izneo procenu hoće li će Republika Srpska proglasiti nezavisnost. Govorio je o tome kako je za predsednika Argentine došao čovek koji razgovara sa duhom svog uginulog psa, ali i šta će se dešavati u Venecueli, gde su ove godine izbori za predsednika. Takođe i koje tri zemlje sveta imaju najviše litijuma, a Srbija nije ni blizu. Glavna bitka BRIKS-a i SAD ove godine će biti za zeljmu koja je ključna svetska naftna sila.

Opširnije o svemu saznajte na kanalu Pravi odgovor.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA