Tečnost koja ostane od kiselih krastavaca bogata je kalijumom, koji je dobar za opuštanje mišića, kao i elektrolitima koji vašem telu pomažu da se oporavi posle dehidratacije.
Pored toga, sok od kiselih krastavaca možete da koristite kao marinadu za odreske od mesa, koji će tako biti mekši i ukusniji.
Ali to nije sve. Evo za šta još možete da iskoristite tečnost koja ostane kada pojedete ovu većini Srba, omiljenu turšiju.
Ublažava grčeve u mišićima
Pijte tečnost od kiselih krastavaca ako imate upalu mišića. Ona je puna kalijuma koji opušta mišiće.
Obnavlja elektrolite u telu
Kako što smo već pomenuli, sok od kiselih krastavaca obnavlja količinu elektrolita u telu i time vam pomaže da se osećate bolje i svežije.
Foto: Freepik
Leči mamurluk
Elektroliti iz soka od kiselih krastavaca takođe pomažu kod lečenja mamurluka - osećaćete se bolje (slično dejstvo ima i sok od kiselog kupusa).
Oživljava sobne biljke
Vašim biljkama treba mnogo kalijuma, kako bi bile lepe i zdrave. Tečnost od kiselih krastavaca sadrži kalijum koji pomaže biljkama da dobro napreduju.
Čisti bakarne posude
Posude od bakra vremenom postanu zelenkaste zbog oksidacije, a sok od kiselih krastavaca pomaže da se očiste i da im vrati bakarni sjaj.
Reguliše probavu
U ovom slučaju popije malo soka od krastavaca koji su fermentirali prirodnim putem, bez dodatka sirćeta. Fermentirana hrana poboljšava probavu i olakšava apsorpciju minerala. Takođe, sadrži probiotike koji doprinose razvoju dobrih bakterija u crevima koje su važne za naše zdravlje.
Izvor: Kolektiv.me