Najnovije

PLANOVI MOSKVE NAJAVLJUJU VELIKI OBRAČUN! Lavrov otkrio šta će Rusija uraditi u 2024.

Zadatak pred Rusijom 2024. je da se oslobodi svake zavisnosti od Zapada u ekonomiji i lancima snabdevanja, rekao je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov na velikoj godišnjoj konferenciji za novinare.

– Zadaci su jasni – potrebno je osloboditi se potrebe svih proizvodno-trgovinskih, finansijskih, bankarskih, logističkih lanaca, koje na bilo koji način kontrolišu naše zapadne kolege ili su pod njihovim velikim uticajem – rekao je diplomata.

Ministar je napomenuo da su planovi Rusije za unutrašnji razvoj „vrlo jasno zacrtani“.

- Vlada aktivno radi. Pre nekoliko dana održano je nekoliko sastanaka predsednika (Rusije Vladimir Putin) sa članovima vlade o različitim oblastima obezbeđivanja održivog kretanja naše privrede u uslovima koji su danas nastali usled agresivne, nezakonite politike Sjedinjene Američke Države i njihovi sateliti – naglasio je Lavrov.

– Ova politika je veoma jasno definisana u odlukama koje su donete i koje će biti donete – naglasio je šef ruske diplomatije.

Prema njegovim rečima, protekla godina je pokazala neprihvatanje geopolitičkih "manira" zapadnih zemalja koje se oslanjaju samo na svoje sebične interese i ne vode računa o drugima.

Naš spoljnopolitički pravac je jasno definisan, saradnja sa svima koji poštuju princip ravnopravnosti, rekao je ministar spoljnih poslova Rusije.

Zapadne zemlje to nikada nisu poštovale od usvajanja Povelje UN, napomenuo je on.
U tom kontekstu, Lavrov je istakao saradnju sa Kinom, Indijom, Turskom, kao i sa zemljama Bliskog istoka, Afrike i Latinske Amerike.

Odnosi Rusije i Kine su u najboljem periodu u viševekovnoj istoriji, naglasio je Lavrov.

– Siguran sam da ste upoznati sa našim procenama razvoja odnosa sa NR Kinom. To je najbrže rastuća privreda pored indijske - rekao je ministar.

On je dodao da Moskva svoje partnerstvo sa afričkim zemljama podiže na istinski strateški nivo, što je potvrđeno i na drugom samitu Rusija-Afrika održanom jula prošle godine u Sankt Peterburgu.

Lavrov je naglasio da se bezbednosna pitanja u Evroaziji moraju rešavati bez vanregionalnih igrača.

– Pored uzajamno korisnih ekonomskih projekata, naravno, važno je da se na toj osnovi obezbedi vojno-politička bezbednost u Evroaziji, bez obzira na druge faktore. Zalažemo se da ovaj zadatak rešavaju zemlje kontinenta bez pokušaja mešanja vanregionalnih država u ove procese – rekao je ministar.

Lavrov je dodao da će Moskva učiniti sve da međunarodni odnosi budu demokratičniji.

- Nastavićemo da promovišemo ideale istine i pravde u međunarodnim poslovima, učinićemo sve da međunarodni odnosi budu demokratičniji. U tom smislu, naše Ministarstvo aktivno podržava inicijativu partije „Jedinstvena Rusija“ da se u Moskvi održi Međunarodni međupartijski forum pristalica borbe protiv savremenih praksi neokolonijalizma – najavio je ruski ministar.

LETI SKLADIŠTE MUNICE U VAZDUH! Rusi naciljali i zapalili plamen...

Izvor: Vebtribune.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA