Najnovije

Da li znate u kom gradu su najveće gužve u saobraćaju?

Stigao je najnoviji TomTom saobraćajni indeks. Pokrivajući trendove saobraćaja za 2023, ovogodišnje izdanje istraživalo je 387 gradova širom sveta 

Stigao je najnoviji TomTom saobraćajni indeks. Pokrivajući trendove saobraćaja za 2023, ovogodišnje izdanje istražuje 387 gradova širom sveta i obuhvata pokazatelje kao što su gužve, prosečno vreme putovanja, uticaj špica i uticaj gužve na životnu sredinu u gradovima.

Takođe prati cenu vožnje koja, u svetu pogođenom povećanjem troškova života, postaje važno razmatranje za mnoge vozače. Evo šta kaže ovogodišnji izveštaj.

Koji gradovi imaju najveće gužve?

Nesrećna vest za stanovnike Londona jer je on i dalje najsporiji grad na svetu, prema TomTom Traffic Indeksu.

Prosečno vreme putovanja za tipično putovanje od 10 km u gradu 2023. bilo je 37 minuta i 20 sekundi. Ovo je jedan minut više nego 2022. i skoro dva minuta više nego 2021. — što ukazuje na spor, ali stalan povratak na trend stalnog povećanja saobraćaja pre pandemije.

Situacija za prosečnog vozača koji putuje 10 km ujutru i 10 km uveče, u vreme špica, je još gora. Ovi vozači provode jedan sat i 28 minuta u saobraćaju svaki dan, gubeći oko 38 minuta svakog dana zbog dodatnog saobraćaja koji se stvara u špicu.

Dok London zauzima prvo mesto, Dablin, Irska; Toronto, Kanada; Milano, Italija i Lima, Peru zauzimaju drugo, treće, četvrto i peto mesto, kada se rangiraju po prosečnom vremenu potrebnom za vožnju 10 km kroz svaki grad.

U Dablinu vozači provode u proseku 29 minuta i 30 sekundi vozeći 10 km. U Torontu za istu vožnju provode 29 minuta. U Milanu su vozači proveli 28 minuta i 50 sekundi, dok je u Limi vozačima bilo potrebno 28 minuta i 30 sekundi da pređu 10 km.

U ova četiri grada vozači gube u proseku jedan minut na svaki pređeni kilometar zbog ukupnog saobraćaja i gužvi, ali ne treba izdvajati ovih pet gradova. Saobraćaj je izazov širom sveta. U ovogodišnjem indeksu je još 80 gradova iz celog sveta u kojima je vozačima potrebno više od 20 minuta da pređu 10 km.

Na listi, nažalost, nema Beograda, ali ako znamo da je to otprilike udaljenost od Miljakovca do Dorćola, pa se setimo jutarnjeg i popodnevnog špica, mesto pri vrhu ove liste bi nam verovatno bilo obezbeđeno.

Neki gradovi imaju lošiji saobraćaj od drugih

Korišćenje prosečnog vremena putovanja od 10 km za poređenje gradova je dobra polazna tačka za razumevanje saobraćaja na globalnom nivou. Međutim, da bismo razumeli uticaj koji saobraćaj ima u svakom pojedinačnom gradu, moramo pogledati bliže.

Uzmimo na primer London – iako je najsporiji grad na svetu sa saobraćajem, on je i najsporiji grad na svetu kada se saobraćaj odvija optimalno (u uslovima slobodnog protoka, kada je vreme putovanja najniže, na primer usred noći).

U optimalnim uslovima, vozačima u Londonu je i dalje potrebno oko 25 minuta da pređu 10 km. Drugim rečima, saobraćaj u proseku košta londonske vozače preko 12 minuta na svakih 10 km.

Međutim, nisu svi gradovi toliko pogođeni saobraćajem — japanski gradovi prolaze mnogo bolje. Na primer, u Tokiju će vožnja od 10 km u optimalnom saobraćaju trajati oko 18 i po minuta. Sa gužvom, to isto putovanje bi trajalo 23 minuta i 40 sekundi. Ovde vozači gube samo šest minuta zbog gužvi u saobraćaju – upola manje od Londona.

Izvor: Pravda.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA