Najnovije

ZELENSKI BAŠ IZAZIVA RUSIJU! Potpisao kontraverzni sporazum, kraj rata ni na vidiku

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski potpisao je kontroverzni ukaz kojim se tvrdi da su određeni regioni u Rusiji "istorijski naseljeni Ukrajincima". Ovaj potez izazvao je ozbiljne diplomatske napetosti između Ukrajine i Rusije.

Ukaz navodi regione kao što su Kubanj, Starodubščina, Severna i Istočna Slobožanščina, koji se nalaze u savremenim granicama Krasnodarskog kraja, Belgorodske, Brjanske, Voronješke, Kurske, Rostovske oblasti Ruske Federacije, kao "istorijski naseljene Ukrajincima".

U ukazu, Zelenski tvrdi da je Ruska Federacija vekovima ugnjetavala i uništavala nacionalni identitet Ukrajinaca u ovim regionima. Prema njegovim rečima, potrebno je obezbediti prava Ukrajinaca na obrazovanje na ukrajinskom jeziku, slobodnu upotrebu jezika, kao i građanska, socijalna, kulturna i verska prava.

Zelenski je takođe naglasio potrebu za "demistifikacijom ruskih mitova o Ukrajini" i unapređenjem veza između Ukrajinaca i drugih naroda koje je, kako tvrdi, Rusija porobila. Ovaj ukaz zadužuje ukrajinski kabinet ministara da razradi konkretne mere u tom smeru.

ŠMIT PONOVO PRETI: Nametnuće izborne zakone uprkos dogovoru većine u BiH

Izvor: Pravda.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA