Najnovije

TEMELJI SRPSKOG MANASTIRA OGRAĐENI ŽICOM: Osam vekova istorije "izostavljeno" (VIDEO)

Temelji manastira Bogorodice Hvostanske, jednog od naznačajnijih lokaliteta Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i drevnog sedišta Hvostanske episkopije, ograđeni su žicom bez konsulatacije sa Eparhijom raško-prizrenskom, a ekipa portala Kosovo onlajn obišla je ovu svetinju koja se nalazi kod sela Vrelo, u opštini Istok, nastanjenog Albancima.

Bogorodica Hvostanska (Fotp: Jutjub)

Zamljište oko temelja manastira poravnjano je teškom mehanizacijom i postavljena je žičana ograda.

Kapija na ogradi nije bila zaključana, a na samom ulazu postavljena je tabla koju potpisuje Arheološki institut Kosova i na kojoj je napisano da se radi o "crkvenom kompleksu Studenica". 

Meštani sa kojima je ekipa portala Kosovo onlajn pokušala da razgovara o još jednom pokušaju prisvajanja duhovne i kulturne baštine Srpske pravoslavne crkve od strane institucija u Prištini nisu iz bezbednosnih razloga želeli da govore ispred kamere, ali su nas savetovali da bez pratnje ne posećujemo temelje manastira.

Ostatke manastira Bogorodice Hvostanske, ili kako je meštani zovu, Studenice Hvostanske, koja se nalazi na samo dvadesetak kilometara od Peći mlađe generacije u Metohiji nisu nikada posetile, jer kako nam je rečeno, u godinama nakon bombardovanja dolazilo je do kamenovanja i napada na lica koja su pokušala da obiđu drevni manastir.

Jedan od meštana povratničkog sela u okolini Istoka kazao nam je da je u pitanju "manastir u kome je Sveti Sava mirio braću" i ostaje nada da će upravo ovakva mesta pomiriti komšije i dva naroda.

Na još jedan pokušaj prisvajanja duhovnog i kulturnog nasleđa SPC reagovala je Eparhija raško prizrenska navodeći da je na natpisu, koji je postavljen samo na albanskom jeziku, izostavljeno osam vekova istorije važnog verskog sedišta.

"Najnoviji slučaj korišćenja mašinerije za postavljanje ograde oko lokaliteta Bogorodice Hvostanske bez ikakve komunikacije sa Srpskom Pravoslavnom Crkvom za koju se zna da je jedna od njenih najvažnijih lokaliteta i postavljanje natpisa samo na albanskom jeziku u kome se izostavlja 8 vekova istorije tog važnog verskog sedišta, još jedan je primer koji pokazuje stvarne namere i metode kosovskih vlasti, koje neskriveno žele stvaranje etnički čistog Kosova i nestanak Srpske Pravoslavne Crkve i njenih vernika", navedeno je u saopštenju Eparhija raško-prizrenske.

Izvor: Kosovo onlajn

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA