Najnovije

ZAHAROVA O SRBIJI: Primer odgovorne države!

Balkan je složen region. Tu se još oseća dramatično nasleđe jugoslovenskog sukoba devedesetih, golim okom su vidljive višesmerne težnje raznih međunarodnih aktera, kaže Marija Zaharova, portparol ruskog MSP-a, za list Politika.

Tzv. zapadni svet polaže ekskluzivna prava na saradnju s balkanskim prestonicama, vodi agresivnu politiku istiskivanja trećih zemalja iz regiona i gradi dijalog u okviru paradigme „s nama ili protiv nas”. U zamenu za perspektivu ulaska u EU, Balkanu se nameću tuđi politički i društveni narativi. Jasan primer su pokušaji da se uvede zabrana saradnje s Rusijom, što je danas apsolutan i bezuslovan zahtev za one koji ne žele da pokvare odnose sa Zapadom. Nažalost, pojedine balkanske zemlje nisu imale političku volju da se odupru ovom ultimatumu, objašnjava Zaharova.

Srbija je primer odgovorne države koja štiti svoje nacionalne interese i ne odustaje od partnerstva s Rusijom. Danas se vaša zemlja suprotstavlja hibridnom uticaju spolja i suočena je s pokušajima da se poljulja i potkopa njena unutrašnja stabilnost. Protesti na ulicama Beograda primer su grubog mešanja spoljnih faktora u poslove jedne suverene države, dodala je ona.

Srbi dobro pamte do čega mogu dovesti društveni potresi. Iskustvo pokazuje da razularenost radikalnih elemenata koji deluju po nalogu iz inostranstva može da izazove najpogubnije posledice, sve do kolapsa državnog sistema i gubitka sposobnosti donošenja odluka u interesu građana. Iskreno želimo rukovodstvu Srbije da nastavi da brine o istinskim interesima zemlje, da ne sledi one koji pokušavaju da primoraju Beograd da žrtvuje svoju samostalnost i odrekne se nacionalnog ponosa i identiteta, poručuje Zaharova u intervjuu za list Politika.

Pročitajte OVDE o presudi Igoru Strelkovu

Izvor: Pravda.rs / Politika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA