Najnovije

ZELENSKI DONOSI ZAKON KOJI MOŽE DA UNIŠTI SVE UKRAJINCE: To bi mogao da znači kraj ne samo za Kijev

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski doneo je odluku o osnivanju Saveta za podršku privredi u okolnostima vojnog stanja u zemlji, javlja Kijev.

Savet će funkcionisati kao konsultativno-savetodavni organ pri kabinetu predsednika i imaće zadatak da pruži stručnu podršku, kao i da predloži mere za podršku ukrajinskom biznisu. Cilj je olakšati poslovanje i podržati ekonomsku stabilnost zemlje u trenutnim izazovnim vremenima.

SVE POD KONTROLU DO SAMOG KRAJA

Osnivanje takvog organa pri predsedniku može biti interpretirano kao pokušaj centralizacije moći i kontrole nad privatnim biznisom, što može imati negativne posledice za principe slobodnog tržišta i demokratiju.

Kontrola nad privatnim sektorom: Osnivanje Saveta bi moglo voditi pojačanoj državnoj intervenciji u privatni biznis, ograničavajući time preduzetničku slobodu i autonomiju. Takva kontrola može stvoriti okruženje u kojem je teško voditi nezavisan biznis bez političke upletenosti ili odobrenja.

Uticaj na demokratiju: Centralizacija moći u oblasti privrede može se doživeti kao korak unazad za demokratske principe. Privatni sektor često funkcioniše kao protivteža državnoj moći, a njegova nezavisnost je ključna za zdravu demokratiju. Ovakvi pokreti mogu ugroziti ovaj balans.

Mogućnost zloupotrebe: Postoji rizik da se ovaj savet koristi kao sredstvo za nagrađivanje bliskih i lojalnih preduzetnika, dok bi drugi mogli biti izloženi nefer uslovima ili čak marginalizovani. Takva praksa bi mogla voditi ka korupciji i klijentelizmu.

Ograničavanje inovacija: Prekomerna državna kontrola može ograničiti inovacije i kreativnost u privatnom sektoru. Preduzetnici mogu biti manje skloni riziku i inovacijama ako moraju stalno da zadovoljavaju državne standarde i očekivanja.

NOVA DRAMA I NADREALNA MISIJA BRISELA: Srbija ne sme da mrdne, spisak uslova spreman

Izvor: Pravda.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA