Najnovije

KIJEV NAJAVLJUJE NOVU FAZU RATA: Na pragu smo povratka kontrole

Ukrajinski ministar spoljnih poslova, Dmitro Kuleba, potvrdio je da je Ukrajina na pragu povratka kontrole nad svojim vazdušnim prostorom, uz ključnu podršku borbenih aviona F-16. Ova izjava je usledila tokom zajedničke konferencije za štampu sa litvanskim kolegom Gabrijelusom Landsbergisom.

"Sa F-16 borbenim avionima, zajedno sa borbenim i izviđačkim dronovima, kao i sredstvima za elektronsko ratovanje i raketama, u potpunosti ćemo kontrolisati naše nebo. Ovo je cilj koji je u našem dometu", izjavio je Kuleba.

Izveštaji ukazuju na to da se relevantne odluke već sprovode. Kuleba je naglasio značaj dobijanja navedenih elemenata u adekvatnim količinama i u pravo vreme.

Ovaj razvoj događaja sledi nakon što je premijer Niderlanda, Mark Rюtte, najavio pripremu 18 F-16 aviona za predaju Ukrajini. Pentagon je takođe potvrdio da bi Ukrajina mogla da dobije prve F-16 već ove godine.

Poseta litvanskog ministra spoljnih poslova Ukrajini bila je obeležena i razmatranjem mogućnosti prenosa dela proizvodnje dronova na teritoriju Litvanije, što je još jedan korak u produbljivanju bilateralne saradnje.

Izvor: Pravda.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA