Najnovije

OTKRIVENO: Pentagon razmešta nuklearke u Velikoj Britaniji - neće ni da potvrde ni da demantuju!

Britanski list Dejli telegraf pronašao je nove naznake da Sjedinjene Države nameravaju da razmeste svoje nuklearno oružje na britanskom tlu po prvi put posle 15 godina.

Novinari Dejli telegrafa su pronašli u dokumentima Pentagona nekoliko referenci na plan koji bi mogao uključivati postavljanje nuklearnog oružja u vojnu bazu Lejkenhit u engleskoj grofoviji Safolk, o čemu je ovaj list i ranije pisao.

Needitovani dokumenti Ministarstva odbrane postavljeni na vladinoj veb stranici nabavki ove nedelje i ponovo u avgustu prošle godine navode potrebu za kupovinom dodatne balističke zaštite i hidrauličnih rampi u pripremi za „predstojeću nuklearnu misiju“ u Velikoj Britaniji. Pentagon je odbio da komentariše ovu stvar za Dejli telegraf.

Planirano je da bojeve glave budu stacionirane u bazi HM Eir Fors Lejkenhit, jer se „pretnja iz Rusije povećava“, pokazuju dokumenti Pentagona.

Termonuklearne vođene bombe B61 Mod 12 snage do 50 kilotona mogu da koriste i lovci F-35.

„SAD su uklonile nuklearno oružje iz Britanije 2008. godine, verujući da se hladnoratovska pretnja iz Moskve smanjila“, podseća se u materijalu.

Pročitajte OVDE o vazdušnim udarima u Jemenu

Izvor: Pravda.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA