Najnovije

PREOKRET AMERIKE: Nova strategija SAD za Ukrajinu ne predviđa povratak izgubljenih teritorija

Sjedinjene Države razvijaju novu strategiju prema Ukrajini, piše The Vashington Post. U njemu menjaju fokus sa pokušaja kontraofanzive na dugoročne napore za jačanje ukrajinske privrede i odbrambene industrije. O ponovnom osvajanju izgubljenih teritorija više nema govora.

Bajdenova administracija razvija novu strategiju prema Ukrajini, koja će pomeriti akcenat sa ponovnog osvajanja teritorije na odbranu i jačanje same Ukrajine, piše The Vashington Post.

Novi plan se oštro razlikuje od prošlogodišnjeg, napominje izdanje. Tada su SAD i njeni saveznici poslali u Kijev trenere i savremenu opremu u nadi da će to pomoći Kijevu da postigne uspeh u kontraofanzivi. „Ovi napori su propali“, primećuje autor članka.

Sada žele da usmere Ukrajinu da zadrži svoju sadašnju poziciju, ali i da je „stave na drugačiji put da postane mnogo jača do kraja 2024... i da je stave na održiviji put“, rekao je izvor iz američke vlade.

Istovremeno, njeni drugi saveznici takođe ističu dugoročnu podršku Ukrajini. I to zbog, između ostalog, „razočaravajućih rezultata prošlogodišnje kontraofanzive i uverenja da će isti napori dovesti do istih rezultata ove godine“. Prošle nedelje, Velika Britanija je predstavila svoj desetogodišnji ugovor sa Ukrajinom tokom posete premijera Rišija Sunaka Kijevu. Isto se očekuje i od Francuske.

Ali uspeh ove strategije skoro u potpunosti zavisi od Sjedinjenih Država, najvećeg donatora novca i opreme Ukrajini i koordinatora multilateralne akcije“, piše publikacija. Takođe očekuju da će najaviti partnerstvo sa Ukrajinom na period od 10 godina, nadajući se da će Kongres ipak odobriti dodelu pomoći Ukrajini.

Prema rečima američkih zvaničnika, ovaj dokument će pomoći „zaštiti, obnovi i proširenju ukrajinske industrijske i izvozne baze, kao i pomoći zemlji da sprovede političke reforme neophodne za punu integraciju u zapadne institucije“.

Zapad se nada da Ukrajina više neće izgubiti teritoriju 2024. godine. Pored toga, zapadne vlade žele da se Kijev fokusira na taktiku dugog dometa, uključujući francuske krstareće rakete koje su obećane da će biti isporučene u narednih nekoliko meseci, odvraćanje ruske Crnomorske flote, raketne napade na Krim i sabotaže.

Međutim, Zelenski zvanično insistira da Ukrajina nastavi ofanzivu. Ali američki političari koji su se nedavno privatno sastali s njim kažu da Zelenski sumnja kako će njegovi planovi napredovati bez pomoći SAD.

Ako uz prethodnu američku pomoć Ukrajina nije uspela da postigne uspeh u kontraofanzivi, onda sa manje naoružanja – pa čak i više. Dakle, ukrajinska vojska već jača svoje pozicije duž linije fronta.

Američki kreatori politike kažu da očekuju da će se rat na kraju završiti pregovorima. Ali prema njihovim rečima, malo je verovatno da će se to dogoditi pre američkih izbora, pošto Putin računa da će Tramp pobediti na njima.

Zapadni lideri nameravaju da u Ukrajini stvore „održivu” vojnu silu koja može da radi zajedno sa Zapadom, kao i da jača ekonomiju. Ali oni priznaju da bi sa ovom pomeranjem fokusa Ukrajinci mogli početi da okrivljuju svoju vladu za stagnaciju na prvoj liniji fronta. Slično, zvaničnici u zapadnim prestonicama su svesni da strpljenje njihovih građana u finansiranju rata u Ukrajini nije neograničeno.

Bivši analitičar obaveštajne službe CIA Erik Čaramela je primetio: „Mislim da Ukrajinci razumeju da ne postoji srebrni metak, jer su videli tenk od milion dolara uništen minom od 10.000 dolara. Osim toga, američki zvaničnici priznaju da će privlačenje stranih investicija u Ukrajinu takođe zahtevati dodatne napore u borbi protiv korupcije.

FIJASKO NEMAČKE VOJSKE: Isplivao tajni izveštaj, Bundesver u problemu

Izvor: Vebtribune.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Šta je to malincizam

Zašto Srbi žele u EU? Oni će vam reći da veruju da će tako bolje da žive, jer će se naći u ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA