Ove nedelje vam donosimo recept za mekane i sočne puter pogačice. Istina je da se ne spremaju baš toliko brzo i jednostavno, ali - vredi se pomučiti.
Sastojci: 500g mekog brašna, 125g maslaca (sobne temperature), 70g kisele pavlake, 2 žumanceta, 25g kvasca, 1 kasičica šećera, 1 kasičica brašna, so, 150ml vode
Za premazivanje i posipanje: jaje, susam, lan ili kim
Priprema: U vanglicu za mešenje sjedinite mlaku vodu, izmrvljeni kvasac, kašičicu šećera i brašna. Dobro izmešajte i ostavite na toplom da nadođe (oko 10 minuta). Sipajte polovinu prosejanog brašna u nadošao kvasac. Dodajte žumanca, omekšali puter, pavlaku, so i promešajte. Postepeno dodajte preostalo brašno, po potrebi uz neprestano mešenje dok se ne dobije glatko testo. Testo ostavite pokriveno, da nadodje (oko 60 minuta).
Nadošlo testo istanjite pomoću oklagije na debljinu od 1 cm, modlom za krofne ili čašom većeg precnika vadite pogačice. Pleh obložite papirom za pečenje, preko poređaje pogačice. Premžite ih umućenim jajetom i pospite susamom, lanom ili kimom. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C dok ne porumene.
Pečene i vruće pogačice isprskajte vodom i prekrijte krpom ili folijom i ostavite par minuta da se napare, kako bi dodatno omekšale.
Izvor: Pravda